Sedan Region Stockholm valt att avveckla vårdvalet inom en rad områden, däribland specialiserad allergologi och hud, har både Aleris och Praktikertjänst valt att säga upp avtal med regionen. Nu har Praktikertjänst sagt upp ytterligare ett avtal, det för hudläkarmottagningen vid Odenplan i Stockholm. Verksamheten har funnits sedan 2012 och tar årligen emot cirka 15 000 patientbesök.

– Stockholm Hud har ett mycket gott renommé och funnits i över ett decennium, men omställningsplanen har inneburit att det inte går att rekrytera nya läkare då osäkerheten är så stor, och det har lett till att vi nu beslutat att säga upp vårdvalet, säger Sara Banegas, chefsläkare på Praktikertjänst i ett pressmeddelande.

Avtalet sades upp den 31 januari. Verksamheten stänger den 31 juli.

– Jag beklagar verkligen att vi tvingats fatta det här beslutet. Det påverkar ett stort antal patienter, men får också konsekvenser för läkarutbildningen då verksamheten tagit emot ST-läkare i allmänmedicin för vidareutbildning inom hudsjukvård, säger Sara Banegas.

Läs mer:
Vårdval allergologi avvecklas – mottagning säger upp avtal i förtid
Aleris besvikna på Region Stockholm – säger upp avtal på två områden

 

Fakta om omställningsplanen

I Region Stockholms budget för 2023 lyfter det nya politiska styret fram att hälso- och sjukvården ska bli mer behovsstyrd och ges i tid. I budgeten finns många olika initiativ som ska bidra till denna omställning. En del är att ta fram en omställningsplan för de vårdval som regionen ansvarar för gentemot hälso- och sjukvården.

Totalt förändras 13 vårdval, främst genom en revidering eller ändrad avtalsform.

De vårdval som får en ändrad avtalsform är:

  • Geriatrik
  • Specialiserad allergologi
  • Specialiserad hudsjukvård
  • Specialiserad neurologi

De vårdval som revideras är:

  • Ortopedi och handkirurgi
  • Specialiserad gynekologi
  • Specialiserad ögonsjukvård (Vårdvalet specialiserad ögonsjukvård revideras i närtid samt på sikt upphandlas enligt LOU.)

ÖNH är också ett vårdval som ska ses över.

Källa: Vårdgivarguiden