Bild: Krook & Tjäder

Ortopediverksamheten i Hässleholm är mycket omfattande med skandinaviska mått mätt. Den har också varit i behov av nya lokaler och projektet med bland annat en ny vårdbyggnad på 22 000 kvadratmeter har varit i gång i flera år.

Men det har inte varit en helt rak väg för projektet. 2022 stod det klart att anbuden från byggföretagen kraftigt översteg budget, och man valde att göra om upphandlingen. Resultatet blev ett avtal med Skanska.

Det blev då en så kallad samverkansentreprenad, vilket gjorde att det från början inte fanns en bestämd budget för projektet. I stället skulle parterna arbeta fram ett riktpris, där man jobbade med »öppna böcker« för att regionen skulle ha insyn i kostnaderna.

– Man har ett gemensamt mål att få en så låg kostnad som möjligt, berättar regionrådet Inger Tolsved Rosenkvist (L) i Beredningen för strategisk fastighetsutveckling.

Och nu har regionstyrelsen godkänt en detaljprojektering med en tilläggsfinansiering av bygginvesteringen med 1 006 miljoner kronor och 65 miljoner kronor till utrustning. Den reviderade projektbudgeten blir totalt 2 649 miljoner kronor.

När man gjorde ett omtag i upphandlingen 2022, var byggföretagens anbud på 2 miljarder kronor, kontra den tänkta budgeten på 1,5 miljarder.

Borde man ha tagit anbudet på 2 miljarder 2022, och kommit i gång tidigare när projektbudgeten nu i alla fall blir 2,6 miljarder?

– Nej. Vår bedömning är att riskerna med den upphandlingen hade varit större än vad vi får nu. Nu har vi en väldigt genomarbetad kalkyl tillsammans med entreprenören, säger Inger Tolsved Rosenkvist, och fortsätter:

– Det fanns brister i underlaget till den första upphandlingen som vi nu har rättat till. Riskpåslagen riskerade att bli väldigt höga.

Politikerna oroade sig för att kostnaderna för att »ätor«, ändrings- och tilläggsarbeten, skulle bli för höga.

En annan sak är att byggbranschen, liksom flera andra, påverkats av fördyrande inflation. Och i vissa fall har materialbrist efter pandemin varit en faktor. Och här hoppas politikerna att modellen med samverkansentreprenad och öppna böcker, ska spara pengar för regionen om det ekonomiska klimatet mildras något.

– Hade vi tagit en totalentreprenad och kostnaden hade sjunkit för entreprenören, hade vi inte fått ta del av det. Men det får vi nu. Så sjunker priserna, vilket vi ser på vissa byggmaterial, så får vi ta del av det.

Inflytten i nya ortopedicentrum har försenats av turerna. Nu beräknas den till hösten 2028.

– Man kan betona att våra medarbetare och personal har gjort ett fantastiskt arbete när det gäller att kravställa vilka lokaler man ska ha och med vilka arbetssätt man ska jobba med.

Läs även:
Avtal klart för Region Skånes nya ortopedicentrum i Hässleholm