Det var Borås Tidning som först uppmärksammade att ett 60-tal företag och verksamheter i Västra Götalandsregionen drabbats av en IT-attack i tisdags kväll. Bland de drabbade finns 10-15 privata vårdcentraler, enligt IT-leverantören Advania, som var målet för attacken.

På sin sajt skriver Advania att man stängde ner IT-system på de drabbade verksamheterna efter att intrånget upptäckts. För vårdcentralernas del innebar detta bland annat att journal- och telefonsystem påverkades, liksom möjligheten att skriva ut recept. På en del vårdcentraler tog man beslut om att stänga ner verksamheten helt, rapporterar SVT Nyheter Väst.

Under dagen på torsdagen räknar Advania att kunna sätta i gång IT-systemen hos kunderna.

»Under dagen idag kommer vi successivt driftsätta våra kunders IT-miljöer. Vi beklagar att denna säkerhetsincident har påverkat våra kunder och vi gör allt vi kan för att alla ska kunna återgå till normal verksamhet igen«, skriver företaget på sin sajt.