Blekinge blev i förra veckan första region i landet att införa tolkavgifter vid läkarbesök. Från den 28 mars ska en närvarande tolk kosta 300 kronor per vårdbesök, medan tolk på distans kommer att kosta 50 kronor per besök. Men beslutet har vållat heta diskussioner och såväl läkare som politiker har uttryckt att man planerar att överklaga. Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, har svårt att tro att beslutet håller i rätten.

– Det är rejält oförenligt med en hel grupp med regler, säger han.

För det första har man som enskild person rätt till tolk enligt förvaltningslagen, säger Olle Lundin, även om det kan finnas situationer där denna rätt inte gäller. Men oavsett faller beslutet på andra lagar, menar han.

– I patientlagen är det väldigt tydligt att det är vårdgivarens ansvar att se till att patienten verkligen har tagit till sig och förstått den information som har getts. Det finns alltså en rättighet att få information som du begriper – då tycker åtminstone jag att det är väldigt svårt att ta ut den här avgiften, säger han.

– Dessutom har du ju en diskrimineringslagstiftning som säger att du inte får diskriminera på grund av språk. Då blir det lite lattjo att säga »kan du inte svenska så kostar det 500 spänn till«. Det tror inte jag att DO skulle tycka var någon höjdare.

Han ser fram emot att få frågan prövad rättsligt, men betonar att rättens agerande hänger på hur överklagandet är formulerat.

– Du måste peka på exakt vad det är som är olagligt. Det ställer krav på att det är ett bra överklagande helt enkelt, säger Olle Lundin.

Redan samma dag som beslutet fattades skickade en privatperson in en begäran om laglighetsprövning till förvaltningsrätten i Växjö. Begäran hänvisar till delvis samma lagrum som Olle Lundin, men nämner även andra lagar, såsom hälso- och sjukvårdslagen och skrivningen om rätten till god hälsa på lika villkor.

I Tidöavtalet är regeringen och Sverigedemokraterna överens om att rätten till tolk ska begränsas, men något förslag från regeringshåll har inte kommit ännu. Sajten Altinget har fått beskedet att frågan ligger på integrationsminister Johan Pehrsons bord, men har inte fått svar på frågan om när ett förslag är att vänta.

Läs också:
Blekinges tolkavgifter ska överklagas
Efter intensiv debatt – Blekinge första regionen med tolkavgifter
190 läkare i upprop mot Blekinges tolkavgifter – beslut på onsdag
SD styr Region Blekinge – vill införa tolkavgift vid icke-akuta vårdbesök
Hetsig debatt om tolkar: »Har inte sagt att det strider mot någon lag«
M i Stockholm vill ta betalt för tolkstöd inom vården  
Kritik mot Tidöavtalet från politiker och läkare: »Ställer inte upp på det«