Lena Hallengren (S) och Acko Ankarberg Johansson (KD) debatterade behoven i sjukvården just nu, ledda av programledare Katia Elliott (mitten). Foto: SVT

Regeringen ska se till att »människor inte sägs upp i hälso- och sjukvården«, sa statsminister Ulf Kristersson i en intervju i TV 4 på lördagen. Han berättade vidare att »regeringen är helt beredd att anslå ytterligare resurser«, för att hantera detta.

På söndagen fick sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson frågan i SVT-programmet Agenda vad det innebär konkret.

– Regeringen kan hjälpa regionerna att behålla vårdpersonalen och det är nödvändigt att vi gör det både för att klara den vård vi har i dag, men också för den beredskap vi behöver framåt. Även om regionerna har det fulla ansvaret, är det regeringens uppgift att stötta i svåra tider och då kan ju ytterligare tillskott vara sådant som hjälper framöver, sa hon som svar på frågan.

På följdfrågan om det innebär mer pengar, var inte svaret ett tydligt »ja«.

– De (regionerna) fick mer pengar i höstas. Vi gav också tidigt besked i december vilka pengar de får för hela året så de kan räkna in det. Men ganska få räknade in det i budget och minskade inte heller på sina besparingar. Det gör ju att när vi kommer med nästa besked så småningom, måste vi säkerställa att det är ett besked de också agerar på, att de minskar behovet av besparingar.

I Agenda debatterade sjukvårdsministern med den tidigare socialministern Lena Hallengren (S), i dag riksdagsledamot och gruppledare för Socialdemokraterna. Hon hade önskat tydligare besked av sin motpart.

– Om regeringen ska tillföra resurser och det ska göras på ett väldigt korrekt sätt, som sjukvårdsministern beskriver det, ja – men öka statsbidragen. Det är ju det regionerna behöver.

Inramningen för Agendas sjukvårdsdebatt var den senaste tidens besked om neddragningar runtom i landet. Värmland ska minska med 750 tjänster, Sörmland med 700, och Karolinska universitetssjukhuset med 450. Extra mycket fokus fick Sahlgrenska universitetssjukhuset, som ska spara 1,7 miljarder kronor.

– Nu återstår det att höra hur regeringen har tänkt sig det här. Menar man verkligen allvar med det, måste man snarast förklara för alla regioner i detalj vad det här innebär och hur snabbt kan man hantera det så att vi kan avbryta de åtgärdsplaner vi har påbörjat, sa regionstyrelsens ordförande i Västra Götaland, Helén Eliasson (S), apropå Ulf Kristerssons löfte.

Sahlgrenska universitetssjukhusets läkarförening är skeptisk. Ordföranden Hanna Kataoka menar att statsministerns ord bara är »ett retoriskt grepp«.

– Det är egentligen tomma löften från både höger och vänster. Det kostar inget att lova detta. Lova i stället att budgeten ska rimma med vårduppdraget och arbetsmiljön, säger hon i en intervju med Aftonbladet.

Läkarförbundet centralt är försiktigt optimistiska och välkomnar Ulf Kristerssons löfte. »Nu är det viktigt att regeringen så snabbt som möjligt ger regionerna närmare besked, så att de personalminskningar som flera regioner är i färd med att genomföra kan stoppas«, uttrycker Sofia Rydgren Stale, ordförande för Läkarförbundet, saken i ett pressmeddelande.

Avsnittet av Agenda finns på SVT Play.

Läs även:
Krisen på Sahlgrenska: »Det går inte att överblicka nedskärningarna«
Beslut fattat i Region Värmland: neddragning med 750 anställda
Region Sörmland varslar 700 anställda och inför anställningsstopp
Region Sörmland tvingas ta lån för att kunna betala ut personalens löner
Stort varsel på Karolinska – 450 medarbetare och chefer berörs