I slutet av januari kom Diskrimineringsombudsmannen, DO, med krav mot Region Uppsala. DO kräver att regionen ska betala 70 000 kronor i diskrimineringsersättning till en kvinna som ombetts av läkare att ta av sin huvudsjal under ett besök på en av regionens vårdcentraler. DO menar att det var obefogat utifrån kvinnans besvär, och anser att hon därför blivit diskriminerad.

Region Uppsala tänker dock inte betala. Det säger Björn-Owe Björk (KD), ordförande i Vårdstyrelsen i Region Uppsala.

–  Så som DO har formulerat beslutet, så får man inte som läkare vid en medicinsk undersökning ställa frågan om att ta av huvudduken. Det anser vi är ett orimligt resonemang, en läkare måste kunna ställa frågan för att kunna göra ett patientsäkert arbete. Sedan ska man naturligtvis ha ett gott bemötande mot alla patienter.

Björn-Owe Björk anser inte att fallet handlar om huruvida det var befogat av läkaren att be kvinnan avlägsna sjalen.

– DO:s beslut var inte formulerat på det sättet, utan kring att du inte får ställa frågan. För oss handlar det om principen. Som läkare måste du känna dig trygg att kunna be patienten klä av sig för att kunna göra arbetet på ett patientsäkert sätt.

Diskrimineringsombudsmannen kommer nu att stämma Region Uppsala i tingsrätten, skriver processförare Sandra Danowsky i ett mejl till Läkartidningen:

»Eftersom DO och regionen inte är överens kommer vi nu att påbörja en stämningsansökan som kommer att ges in till tingsrätt.«

Läs mer: 
Läkare bad patient ta av sjal – DO kräver region på 70 000 kronor