Nu har vinnarna i »Årets artikel« 2023 i Läkartidningen korats. Priset delas ut i en rad olika kategorier, som debatt, originalartikel/fallbeskrivning och översikt. I kategorin ABC/Yngre skribent valde juryn läkarstudenten Ronja Vesterlund som tillsammans med handledarna Eric Thelin, Rebecka Rubenson Wahlin, Li Jin Yang skrev »ABC om Lätt traumatisk hjärnskada hos vuxna«.

Ämnesvalet inspirerades av ett examensarbete, berättar Ronja Vesterlund.

– Jag skrev mitt examensarbete om mTBI med handledning av ovanstående medförfattare till ABC-artikeln och tyckte att det var så himla intressant. Så jag hörde av mig till Li Jin Yang och vi spånade fram att vi kunde skriva en ABC.

Vad är det som intresserar dig i ämnet?

Det är en så himla vanlig sökorsak på akuten. Det är en patientgrupp som man som student på praktik träffar på väldigt tidigt, och jag upplevde att det fanns vissa oklarheter att förhålla sig till. De riktlinjer som finns i dag är bra, men min bild är att det behövs förbättrade och uppdaterade riktlinjer avseende vilka som bör genomgå DT-hjärna och vilka som behövs läggas in för observation.

Vad har du fått för respons på artikeln?

Jag har fått stor positiv respons, framför allt från kursare som har läst den och tyckt att det var roligt. Under en akutkurs fick jag höra att artikeln hade rekommenderats som litteratur i undervisningen på Danderyds sjukhus, det kändes stort.

Varför tror du att din artikel blev en av dem som valdes ut av juryn?

– En svår fråga! Jag tror att det kan vara för att det är ett aktuellt ämne, men även för att jag har uppfattat att många tillsammans med mig önskar uppdaterade riktlinjer.

 

Alla vinnare »Årets artikel« 2023:

Medicinsk kommentar:
Staffan Svensson, Magnus Johnsson – Allvarliga och mångfasetterade följder av användning av lustgas

Översikt (Tema, rapport etc):
Oskar Lindfors och medarbetare – Överdiagnostik – vad är det?

Originalartikel/Fallbeskrivning:
Christel Wihlborg Birgit H Rasmussen, Carl Johan Fürst – Ovärdig vård i livets slutskede – verklighetens palliativa vård?

ABC/Yngre skribent:
Ronja Vesterlund Eric Thelin, Rebecka Rubenson Wahlin, Li Jin Yang – ABC om Lätt traumatisk hjärnskada hos vuxna

Kultur:
Anders Jeppsson – Kirurgen som upptäckte det mesta…innan andra påstod att de gjorde det

Debatt:
Alexander Dangler – Finns det dåliga läkare i Sverige?

 

 

 

Har delats ut sedan 2001

Läkartidningens pris för »Årets artikel« har delats ut sedan 2001, då de bästa artiklarna från 2000 belönades.

Vinnarna utses av en extern jury, bestående av stående medlemmar och fjolårets vinnare. De nominerade bidragen, tre i varje kategori, väljs ut av Läkartidningens medicinska redaktion.

Juryn utgörs av en mix av stående jurymedlemmar och fjolårets vinnare.

Priset delas i år ut den 7 mars.