I januari berättade E-hälsomyndigheten att de första aktörerna anslutit sig till den nationella läkemedelslistan: Kry och Apotek Hjärtat. Men för regionernas del återstår en lång väg, och som Läkartidningen tidigare berättat finns en stor oro för att man inte ska hinna till deadline den 1 december 2025.
Och den är inte omotiverad. I december nästa år ska alla regioner enligt lag vara anslutna till Nationella läkemedelslistan. Regionerna å sin sida har tidigare gjort bedömningen att ett rimligare datum vore två år senare. En komplicerande faktor är att hälften av regionerna står inför byte av vårdinformationssystem. Stockholm och Gotland har inte ens landat i ett beslut om nytt huvudsakligt journalsystem.
Nu, med mindre än två år till deadline, kvarstår en rad frågetecken om hur det ska gå med anslutningen till Nationella läkemedelslistan. Därför kallade Läkarförbundets digitaliseringsråd (LDR) härom veckan till ett rundabordssamtal med myndigheter, Sveriges Kommuner och regioner (SKR), och Läkarförbundets råd för läkemedel och medicinteknik (RLM).
– Det viktigaste för oss som läkarförbund är att det inte skapar mer arbete och mer stress för våra medlemmar, berättar Marina Tuutma, ordförande i LDR tillika andre vice ordförande i Läkarförbundet, efter mötet.
– Vi ska inte ha flera olika system som vi ska registrera läkemedel i. Vi måste ha ett sätt att arbeta på för att minska riskerna med att hantera läkemedel, säger Lars Rocksén, ordförande i RLM och förste vice ordförande i Läkarförbundet.
Kommer det vara så den 1 december 2025? Eller kommer det vara ett ofärdigt system då?
– Att det ska fungera överallt i hela Vårdsverige… där är vi inte i dag. Det är för tajta tidsramar för att vi ska tro att alla ska ha möjlighet att arbeta i det här systemet på det sätt som det är tänkt, säger Lars Rocksén.
I dagsläget förebygger den så kallade transformatorn dubbeljobb mellan journalsystem och den Nationella läkemedelslistan. Transformatorn överför automatiskt uppgifter om läkemedel, vilket gör att läkarna slipper dubbeljobb med tidsåtgång och risker att det blir fel. Men transformatorn tas ur bruk vid deadline. Marina Tuutma ställde frågan vid rundabordssamtalet om det överhuvudtaget fanns någon möjlighet att behålla transformatorn längre.
– Den kommer att stängas ned, berättar hon.
Lars Rocksén påpekar att det är ett stort problem och att många kommer behöva arbeta i två system parallellt.
– De patientsäkerhetsriskerna som de medför är ju väldigt stora, säger han och påpekar att det kan bli extra många problem över regiongränserna med uppgifter på olika håll som inte matchar varandra.
Samtidigt som läkarkåren med oro ser på deadline med de funktioner som Nationella läkemedelslistan har i dag, pågår en statlig utredning om hur NLL ska kunna utökas med ännu fler funktioner i framtiden.
– Då utreder man att införa ny funktionalitet i en produkt som inte är lanserad ännu. Det är utmanande bara det i sig, säger Lars Rocksén.
Ameli Norling, hälso- och sjukvårdschef på SKR, påminner om att det tar tid och resurser från vårdgivarna att göra förändringen, vilket kan påverka vårdkapaciteten under en period. En del regioner måste också skapa en brygga mellan läkemedelslistan och gamla journalsystem som snart ska bytas ut, vilket kan kännas som en onödig utgift i både pengar och utbildningstid.
–Med regionernas ekonomiska situation just nu och kompetensförsörjningsutmaningen, kan man ju fundera på den här investeringen i system som ska ersättas – är den rimlig?
Det två timmar långa rundabordssamtalet kan komma att följas upp med fler framöver. Och Digitaliseringsrådet tänker också bjuda in tillverkarna av journalsystemen för att ha motsvarande samtal med dem.
Marina Tuutma och Lars Rocksén tycker att det är bra att de involverade parterna kommer samman och pratar om problem vid införandet och om sina respektive ingångar i dessa. Rundabordssamtalet har kanske inte gjort någon lugnare egentligen, men det lyfter problematiken i ett gemensamt forum.
– Vi kommer ha ett system som kommer att vara bristfälligt när det lanseras. Det kan på riktigt bli ett patientsäkerhetsproblem, säger Lars Rocksén.
Läs även:
Nästa år byter halva Sverige journalsystem (2023)
Sofia Wallström ska utreda nationella läkemedelslistan
Senarelagd läkemedelslista kostar 100 miljoner – regioner kan få betala
Läkarnätverk nöjt med nytt beslut om Nationella läkemedelslistan
Chefläkare varnar för stora risker med läkemedelslistan
(uppdaterad 2024-02-28)