– Vi följer upp statsministerns löfte till svensk sjukvård, säger Mikael Damberg, Socialdemokraternas finanspolitiska talesperson, till Sveriges Radio.

Han syftar till en intervju i TV 4 tidigare i februari där statsministern sa att regeringen ska se till att »människor inte sägs upp i hälso- och sjukvården«. Han berättade vidare att »regeringen är helt beredd att anslå ytterligare resurser«, för att hantera detta.

I en intervju i SVT ett par dagar efter Ulf Kristerssons uttalande, ville sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) inte förtydliga statsministerns uttalande. Samtidigt passade oppositionen på att kräva svar. Exempelvis höll Socialdemokraterna en presskonferens med krav om besked, medan Vänsterpartiet föreslog att 15 miljarder kronor extra skulle satsas på sjukvården.

Och nu kräver S, V och MP ånyo besked från Ulf Kristersson. Den här gången lägger de fram ett utskottsinitiativ i riksdagens finansutskott, där de kräver extra resurser till sjukvården. De utgår ifrån vad Ulf Kristersson sagt i TV 4-intervjun.

I förra veckan dementerade Ulf Kristersson att han skulle ha lovat att sjukvården skulle skonas från varsel. »Jag kan inte lova vad 21 regioner tar för beslut. Det har jag aldrig sagt heller. Utan jag har sagt att staten kommer göra sitt för att så långt som möjligt undvika generella neddragningar av viktig medicinsk personal«, sa han då i en intervju med Östgöta Correspondenten.

Läs även:
Ulf Kristersson nekar till löfte om att skona svenska sjukvården från varsel
Oppositionen i riksdagen hugger på Ulf Kristerssons sjukvårdslöfte
Regeringen »helt beredd att anslå ytterligare resurser« – men oklart hur