I delar av Västra Götalandsregionen har det sedan länge varit praxis att grundlönen för AT-läkare räknas upp vid årsskiftet. Vid senaste årsskiftet skulle uppräkningen, som kallas konsekvenshöjning, innebära en löneökning på 2 200 kronor.
Men så höll det på att inte bli. I december fick AT-läkarna information om att det inte skulle bli någon konsekvenshöjning mer, eftersom man skulle implementera en ny strategi för lönesättning för AT-läkare, berättar Louise Karlsson, ST-läkare i ortopedi på Sahlgrenska universitetssjukhuset och ordförande för Göteborgsavdelningen i Sveriges yngre läkares förening, Sylf.
– Detta trots att en stor del av AT-läkarna blivit lovade detta på sina anställningsintervjuer. Det var många som blev väldigt arga.
Sylf tillsammans med Västra Götalands läkarförening försökte prata med regionala HR för att få dem att ändra sig, men utan framgång.
– Och de olika sjukhusen i regionen resonerade lite olika. På Norra Älvsborgs länssjukhus ansåg man att det var ett muntligt avtal som ingåtts och därför skulle fortsätta gälla, medan Sahlgrenska inte tänkte genomföra höjningen eftersom man menade att man inte lovat AT-läkarna någon specifik summa.
Julia Eriksen, AT-läkare på Kungälvs sjukhus, säger att beslutet väckte stor irritation.
– Då kom idén att starta en underskriftskampanj. Vi tänkte att om vi som drabbas av beslutet hör av oss personligen kanske det väger tyngre än om det bara kommer från facket.
Namnlistan bifogades sedan i ett mejl till sjukhusledningen, med kopia till de fackliga företrädarna, berättar Julia Eriksen.
– Sedan spred det sig till andra orter som också startade kampanjer. Vi fick mycket hjälp av facket.
Responsen från ledningen var dock till en början inte vad de hoppats på, säger hon.
– Initialt var det bara en förklaring till varför beslutet hade tagits och att det var ett regionalt beslut. Det var egentligen allt. Men facket tog det vidare, och plötsligt fick vi besked att man hade ändrat sig.
Resultatet blev att alla AT-läkare i regionen som anställts 2022 och 2023 får höjningen, även de som inte har fått den tidigare.
Louise Karlsson, ordförande för Sylf Göteborg, säger att framgången berodde på gott samarbete mellan AT-läkarna, de olika Sylf-avdelningarna och Västra Götalands läkarförening.
– Det är ett bra exempel på att samarbete och engagemang ger resultat.
Hon ser det också som ett exempel på hur det kan bli när HR inte involverar AT-cheferna i lönearbetet.
– AT-cheferna har varit jättebra, men de har inte varit involverade i den här nya lönestrategin.