Enligt ett pressmeddelande nådde Doktor 24 en tillväxt på 20 procent för 2023 och en omsättning på 238 miljoner kronor.

»Det känns fantastiskt att vi nu kan visa både positivt resultat och kassaflöde«, uttrycker Daniel Kernell, vd och medgrundare till Doktor24, saken i pressmeddelandet.

Rörelseresultatet landade därigenom på en vinst på sju miljoner kronor för 2023, vilket Dagens Medicin var först med att rapportera. 2022 gick företaget 22 miljoner back. Konkurrenten Kry gjorde samma år förlust: moderbolaget med drygt 940 miljoner, och hela koncernen på nästan 1,8 miljarder.

Kry har ännu inte redovisat sitt 2023. Men enligt dess operativa chef Kalle Conneryd Lundgren, kommer fjolårets siffror byta färg från tidigare röda negativa resultat, till svarta positiva för Nordenmarknaden.

– För helåret 2022 var vi inte lönsamma. Vi blev lönsamma i oktober 2022 och har varit lönsamma sedan dess, säger han till Läkartidningen.

Innebär det något för Kry som vårdgivare?

– Det innebär ju att vi klarar oss utan investeringar utifrån och att vi därmed kan investera ännu mer i att bygga ut vårt fysiska nätverk av vård, och satsa ännu hårdare på mer komplicerad vård.

Han säger att pengarna återinvesteras i företaget, bland annat för att använda tekniken för att ta bort »bullshit« i läkarrollen, såsom administration.

– Ju mer vi lyckas med det, desto bättre ser vi att det går både ur patientperspektiv, att medarbetarna blir nöjdare, men också ekonomiskt.

Läkartidningen har även frågat Min Doktor och Doktor.se om hur deras resultat såg ut 2023. Min Doktor förbättrade sig med 130 miljoner kronor under fjolåret till ett underskott på 77. Företagets VD Jonas Vig lyfter att det så kallade EBITDA var positivt under tre kvartal. Det är ett sätt att mäta en nettovinst utan att ta med exempelvis räntekostnader, skatter eller avskrivningar på tillgångar. Doktor.se har ännu inte svarat på Läkartidningens fråga.

Nätläkarbolag är numer en betäckning som kanske inte är helt rättvisande. Kry, Min Doktor, Doktor 24 och Doktor.se präglas av sin digitala vård och det var så bolagen ursprungligen profilerade sig. Men de har också ställt om mot alltmer fysisk vård. Exempelvis har Doktor.se 23 vårdcentraler och Doktor 24 har 70 vaccinationsmottagningar.

Läs även:
Utredning vill se nya regler för ersättning för digital distansvård