Årets nationella patientenkät har tittat på hur patienter upplever läkarbesök på hälso- och vårdcentraler. Utifrån resultaten drar Sveriges Kommuner och regioner, SKR, slutsatsen att allt fler patienter upplever att läkare diskuterar deras tobaks- och alkoholvanor, samt motions- och kostvanor.

Av resultaten framgår att drygt 30 procent uppgett att läkaren diskuterat alkohol- och tobaksbruk med dem, jämfört med cirka 25 procent i förra mätningen år 2021. När det handlar om motionsvanor uppger 43 procent att läkaren tagit upp diskussionen, jämfört

Ameli Norling. Foto: SKR

med drygt 40 procent i förra mätningen. Motsvarande siffra för kostvanor är 31 procent i år, jämfört med 28 procent 2021.

Svarsfrekvensen låg dock på bara 41 procent, vilket kanske gör att resultaten får tolkas med försiktighet.

Ameli Norling, hälso- och sjukvårdschef på SKR, kommenterar det hela på SKR:s webbplats:

– Primärvården har även en viktig hälsofrämjande och förebyggande funktion, så det är såklart positivt om fler patienter upplever att läkarna pratar om kosthållning, riskbruk och vikten av fysisk rörelse. Vi får hoppas att det är en trend som håller i sig, och att det har effekt på folkhälsan.

I övrigt är förändringarna jämfört med tidigare mätningar mycket små, enligt SKR:

»Enkäten visar att patienter överlag har en positiv upplevelse av primärvården och skulle rekommendera sin vård- eller hälsocentral. Sju av tio fick ett gott helhetsintryck av sitt besök«.