Som Läkarförbundets andre vice ordförande och dessutom Distriktsläkarföreningens ordförande är Marina Tuutma ett tungt namn i Vårdsverige. I juni 2022 fick hon dessutom i uppdrag av den dåvarande regeringen att utreda huruvida läkares bedömningar ska väga tyngre i sjukskrivningsprocessen. I höstas lades utredningen fram, med förslag om bland annat enklare läkarintyg vid korta sjukskrivningar, en nationell samordnare för sjukskrivning samt ett nationellt kompetenscentrum för försäkringsmedicin. Nu har Läkarförbundet sagt sitt om utredningen. Av remissvaret som skickades till Socialdepartementet under måndagen framgår att Läkarförbundet delar Marina Tuutmas bedömning att sjukskrivningsprocessen behöver förbättras för både patient och läkare. Ett förenklat läkarintyg får tummen upp, liksom förslaget om att inrätta en enhet för komplicerade sjukskrivningsärenden, som patienter kan remitteras till för bedömning och fortsatt sjukskrivning.
Däremot saknar Läkarförbundet en fördjupad diskussion om sjukpenning som inkomstbortfallsförsäkring och sjukskrivning som sjukdomsbehandling. »De är inte alltid förenliga och vår erfarenhet är att det inte är tydligt klarlagt hur lagen ska tolkas och omsättas i den praktiska vardagen. Intyg ska till exempel skrivas om en patient inte kan arbeta på grund av sjukdom, men vad gäller om patienten inte vill medverka till nödvändig behandling och rehabilitering för att snabbare återgå till arbete? Patienten har enligt HSL (hälso- och sjukvårdslagen, reds. anm.) rätt att avstå medicinska åtgärder, ska detta kopplas till en rätt till ersättning för inkomstbortfall?«
Läkarförbundet håller inte heller med Marina Tuutma om att ett nationellt kompetenscentrum för försäkringsmedicin är rätt väg framåt.
»Vi har generellt i Sverige ett ansträngt ekonomiskt läge med stora besparingskrav och vi anser att man behöver fokusera på kärnverksamheten. I stället bör man stärka arbetet i befintliga kanaler, såsom våra universitet och högskolor. Läkarförbundet anser inte heller att en nationell samordnare ska införas. Det finns en risk för ytterligare byråkratisering och vi förordar i stället mer horisontellt samarbete professioner emellan«, skriver förbundet i sitt remissvar.
Förslaget om att Socialstyrelsen ska utreda att införa försäkringsmedicin som tilläggsspecialitet får också nobben. Ett bättre och mer kostnadseffektivt alternativ vore att stärka den befintliga specialiteten arbetsmedicin, anser Läkarförbundet.
Läs också:
Utredning: Enklare läkarintyg och 160 miljoner till regionerna
(uppdaterad 2024-02-28)