Förra året exporterade Sverige läkemedel till ett värde av 152,5 miljarder kronor, visar ny statistik från Statistiska centralbyrån, SCB. Därmed utgör läkemedelsexporten mer än 7 procent av landets totala export. Jämförelsevis står skogsvaror för 8,8 procent och livsmedelsexporten för 6,8 procent av exporten. Det innebär en toppnotering för läkemedelsexporten och en ökning med tio procent från 2022, skriver branschorganisationen Swecare.

– Detta visar ännu en gång att hälsoexporten har stor betydelse för Sveriges tillväxt, sysselsättning och välstånd och dessutom bidrar till utveckling och god hälsa runt om i världen, säger Maria Helling, vd för branschorganisationen Swecare i ett pressmeddelande.

I dagarna publicerar organisationen också sin årliga hälsoexportbarometer, som bygger på exportstatistik tillsammans med enkätsvar och intervjuer med ett sextiotal svenska hälsoföretag. Rapporten är ännu inte helt färdigställd, men klart är att det oroliga läget i omvärlden och den globala ekonomins svacka gör att företagen fokuserar på redan etablerade marknader, då detta bedöms innebära mindre risktagande.