Under en intervju i TV4 nyligen sade statsminister Ulf Kristersson (M) att »regeringen och samarbetspartierna kommer att lägga fram en budget som kommer se till att människor inte sägs upp i den svenska sjukvården«.

Sedan dess har såväl oppositionspartierna som fackförbund och andra aktörer krävt svar på vad detta innebär i praktiken.

– Vi utgår från att statsministern håller sitt löfte till de anställda i vården och hela svenska folket. Därför föreslår vi en extra ändringsbudget med de 15 miljarder kronor som det kostar att stoppa uppsägningarna i sjukvården. Men det är bråttom. Runtom i landet planeras nu uppsägningar och ska Kristersson kunna hålla sitt vårdlöfte måste pengarna komma omgående, sade till exempel Nooshi Dadgostar (V) i ett pressmeddelande.

Nu verkar det dock som att statsministern backar från uttalandet. Under ett besök i Linköping i går fick Ulf Kristersson frågan från lokaltidningen Östgöta Correspondenten om han kan lova att det inte blir några varsel, apropå att hälso- och sjukvården i Region Östergötland gick med kraftigt underskott förra året.

– Nej, jag kan inte lova vad 21 regioner tar för beslut. Det har jag aldrig sagt heller. Utan jag har sagt att staten kommer göra sitt för att så långt som möjligt undvika generella neddragningar av viktig medicinsk personal, svarade statsministern då.

Ulf Kristersson sade även att han inte kan ge något tidspann för när besked om eventuella extrapengar till regionerna kan komma.

Läs mer:
Oppositionen i riksdagen hugger på Ulf Kristerssons sjukvårdslöfte
Regeringen »helt beredd att anslå ytterligare resurser« – men oklart hur