Bakom förslaget, som Dagens Samhälle var först att rapportera om, ligger den politiska majoriteten i Region Stockholm: S, MP, C med stöd av V.

Till grund för förslaget ligger den utredning som regionstyrelsen tillsatte i februari 2023. I slutrapporten föreslås att Danderyds sjukhus, Södertälje sjukhus, Södersjukhuset och S:t Eriks ögonsjukhus ska avbolagiseras och ställas under en gemensam nämnd, skriver Dagens Samhälle.

Utredningen föreslår också att även ambulanssjukvården ska avbolagiseras och få en egen nämnd.

Detta går nu alltså den politiska majoriteten vidare med. Enligt ett pressmeddelande är förslaget att de fyra sjukhusen ska upphöra som bolag och inplaceras under en ny akutsjukvårdsnämnd från och med januari 2025. Ett år senare, 1 januari 2026, föreslås ambulanssjukvården avbolagiseras och placeras under en ny ambulanssjukvårdsnämnd.

»Förändringen ska stärka samverkan mellan sjukhusen och leda till att resurserna utnyttjas bättre än idag. Bland annat bedöms administrationen kunna effektiviseras så att mer resurser kan gå till vården. Därutöver skulle den egenägda sjukvården fungera som en enda vårdgivare och arbetsgivare. Det underlättar exempelvis åtkomst till patientinformation och ger nya möjligheter att arbeta med personalstrategiska frågor, inklusive kompetensförsörjning« skriver den politiska majoriteten i ett pressmeddelande.

Den politiska oppositionen är kritisk till förslaget.

– Inget i det underlag som vi har fått visar på de effekter som styret pratar om att man vill uppnå. Vi befarar att omorganisationen kommer att ta otroligt mycket tid från alla sjukhusledningar utan att ge någon effekt vare sig för att patienterna ska få vård i tid eller för att vårdpersonalens arbetsmiljö ska bli bättre, säger oppositionsregionråd Irene Svenonius (M), till Dagens Samhälle.

Även Stockholms läkarförening är skeptisk. Ordförande Johan Styrud efterlyser mer utredning innan beslut kan fattas, och säger till tidningen att sjukhusen redan i dag skulle kunna samarbeta mer för att minska på administrationen.

Han varnar också för att regionledningen kan komma att vilja flytta personal mellan de olika sjukhusen inom samordningen, vilket skulle kunna leda till att läkare slutar.

– Det stora bekymret i Stockholm är arbetsmiljön och att se till att folk blir kvar i arbetet. Det här skulle kunna leda till en väldig turbulens och de har inte kunnat visa att det skulle bli några stora fördelar mot att ha kvar det som det är, säger Johan Styrud till tidningen.

Frågan ska att behandlas i regionstyrelsen den 20 februari och i regionfullmäktige den 13 mars.