Strax före jul fattade Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) beslutet att med omedelbar verkan förbjuda en vårdcentral i Västsverige att bedriva verksamhet. Myndighetens utredning visade att två personer som uppgett sig vara läkare, saknade läkarlegitimation. En av dem hade haft legitimation tidigare, men fått den indragen av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

Den andra personen ska aldrig haft läkarlegitimation i Sverige. Enligt Ivos utredning har personen både behandlat och utrett patienter. När Göteborgs-Posten (GP) ringt mannen, har han nekat till att han titulerat sig läkare eller arbetat som sådan.

Han har även tidigare haft sjukvården som arena för sin verksamhet. Under 2010-talet hyrde han ut stafettläkare till olika vårdcentraler via ett företag som också sålt medicinteknisk utrustning. Företaget saknade mycket av sin bokföring och det saknades miljonbelopp som borde ha betalats till Skatteverket. 2019 dömdes han för skattebrott och bedrägeri till tre års fängelse och fick näringsförbud i tre år och åtta månader.

Nu har en åklagare inlett en förundersökning gällande bluffläkarna på den västsvenska vårdcentralen. I nuläget är ingen delgiven misstanke om brott.

Enligt GP är mannen numer folkbokförd i Norge och har uppgett för svenska myndigheter att han har utvandrat från Sverige. Han lämnade landet med skulder hos Kronofogden på 2,8 miljoner kronor, varav 2,6 till Skatteverket.

De båda utpekade bluffläkarna har haft kopplingar till andra bolag inom vården och Ivo uppger att de kan bli föremål för ytterligare granskning.