I december kom Värmlands regiondirektör Peter Bäckstrand med beskedet att regionen måste spara, vilket innebar att antalet anställda skulle minskas med 750. Nu har den första fasen i den processen preciserats.

Detta redovisade han vid regionstyrelsens sammanträde på tisdagen. Det rör sig om en minskning av personalkostnaderna med 100 miljoner kronor, genom att reducera antalet tjänster med 130. Det rör främst administratörer och handläggare och ska motsvara 16 procent av Region Värmlands administrativa resurs, skriver regionen i ett pressmeddelande. Neddragningarna ska beröra hela regionen, men vårdadministratörer berörs inte, rapporterar Sveriges Radio P4 Värmland.

Den här minskningen ska motsvara den ökning av tillsvidareanställda som gjordes i regionen mellan november 2020 och november 2023. Varje förvaltningsområde har analyserat den perioden och föreslagit reduceringar.

Peter Bäckstrand presenterade också andra åtgärder som planeras. Där finns bland annat en resurspool inom hälso- och sjukvården och regionservice, samt ett uppdrag om att revidera utvecklingsplanen för framtidens hälso- och sjukvård.

Inför nästa fas i neddragningarna, som ska presenteras i mars, fick regiondirektören i uppdrag att analysera vad eventuella regeringsbidrag till hälso- och sjukvården skulle innebära för Region Värmland.

På tisdagens regionstyrelsemöte redogjordes också för regionens preliminära ekonomiska underskott. Det ligger på 878 miljoner kronor, 600 miljoner under budget.

Läs även:
Region Värmland flaggar för stort varsel – 750 kan beröras