Redan innan privata BB Gårda i Göteborg slog upp portarna i januari var den barnmorskeledda – och läkarlösa – enheten omskriven i media som den enda i sitt slag i landet. Enheten riktar sig till friska gravida kvinnor som vill föda i en hemlik miljö som ska »kännas som ett spahotell« snarare än en vårdinrättning. Med ett växande antal förlossningar utanför sjukhus framöver har Västra Götalandsregionen beslutat att ändra på sina rutiner kring utskrivning av läkemedel vid planerade förlossningar utanför sjukhus, skriver Göteborgs-Posten. Tidigare har kvinnor som har fött utanför sjukhus kunnat få vissa läkemedel utskrivna av regionens obstetriker, exempelvis oxytocin för att hjälpa livmodern att dra ihop sig efter en förlossning och undvika stora blödningar. Johanna Sedeborn, verksamhetschef för BB Gårda, varnar för att regionen i och med de nya rutinerna utsätter kvinnor och barn för fara. Charlotte Elvander, ordförande i Barnmorskeförbundets vetenskapliga råd, är också kritisk och säger att kvinnor kommer att föda hemma oavsett vad vården säger.

– Jag tycker att det är farligt att då säga: »Det vill vi inte beblanda oss med överhuvudtaget, vi avråder och kommer inte heller ge ut läkemedel eller på något sätt stötta de här kvinnorna«, säger hon till tidningen.

Men Corinne Pedroletti, verksamhetschef för kvinnosjukvården på Sahlgrenska universitetssjukhuset försvarar beslutet med att det av säkerhetsskäl är förlossningar på sjukhus som regionen har valt att finansiera. Några ökade risker ser hon inte heller efter de ändrade rutinerna.

– Den födande är alltid välkommen hit om det behövs medicinsk hjälp, säger hon.

Andra närliggande regioner, som Halland och Jönköping, har samma ståndpunkt som Västra Götalandsregionen.

Läs också:
Barnmorskeledd förlossningsenhet blir utan läkare – får skarp kritik