Remeokliniken specialiserar sig på rehabilitering av patienter med långa vårdtider på intensivvårdsavdelning. Patienterna kommer från hela landet men de flesta från Region Stockholm, och då framför allt Karolinska universitetssjukhuset.

Men sedan oktober har remissflödet minskat kraftigt, säger Anna Cedborg, specialistläkare och verksamhetschef på Remeo.

– Så som vi har sett det hände det något runt den 1 oktober. Då minskade remissflödet kraftigt efter att ha varit stabilt i tio år. Karolinska har varit vår huvudpartner, runt 60 procent av patienterna har kommit därifrån, ibland mer.

Effekten är att Remeo med sina 150 anställda nu hotas av nedläggning, säger Anna Cedborg.

Hon är också oroad för patientgruppen som Remeo är specialiserad på att ta hand om.

– Det handlar om väldigt sköra patienter med komplicerade vårdförlopp. En liten patientgrupp som riskerar att komma i kläm när vården förändras. Vi slåss för vår överlevnad, för våra patienters skull. Vi har mycket goda resultat med hög överlevnad och livskvalitet trots mycket svår sjukdom under lång tid.

Anders Fytagoridis är verksamhetschef för neurokirurgiska kliniken på Karolinska universitetssjukhuset. Det är framför allt patienter från hans avdelning som tidigare remitterats till Remeo från Karolinska. Han bekräftar Anna Cedborgs bild.

– Det stämmer att vi de senaste fyra månaderna har remitterat färre patienter än tidigare. Samtidigt, om man tittar på våra inköp av vård från Remeo under förra året, så var de på samma nivå som året innan.

Förklaringen är att behovet inte är lika stort längre, säger Anders Fytagoridis.

– För några år sedan slöt vi, regionen och neurokirurgiska kliniken, ett avtal med Södersjukhuset om intermediärvård där vi skulle få fyra platser. Av olika skäl skapades bara två platser. Därför slöt vi även ett avtal med Danderyd om två platser. Så sedan juni 2023 har vi nu fyra platser att tillgå. Vårt avtal med Remeo är behovsstyrt.

Anders Fytagoridis poängterar att man varit väldigt nöjd med Remeos vård.

– De ger jättebra vård på Remeo, men det gör vi även inom regionen.