Sedan fyra år tillbaka använder sig chefer i Region Jönköpings län av en särskild åldersmall för lönesättning. Enligt den bör exempelvis specialistläkare mellan 35 och 39 år få runt 68 000 kronor i ingångslön, medan den som är 40-44 år bör hamna cirka 3 000 kronor högre. Chefer har dock möjlighet att flytta läkaren ett hack upp eller ner i ålderstrappan, beroende på den nyanställdas erfarenhet. Modellen har fått kritik från fackligt håll, vilket tidningen Vårdfokus var först med att rapportera. Kritiken handlar bland annat om att det blir svårt att sätta individuella löner när kronor och ören styrs av boxar. Om en ung person, med lång erfarenhet och hög kompetens, får lägre lön än en äldre person blir modellen tveksam juridiskt, enligt Ann Numhauser-Henning, professor emerita i juridik vid Lunds universitet.

– Systemet i sig verkar vara åldersdiskriminerande på ett sätt som verkligen är diskutabelt, säger hon till Vårdfokus.

Det som däremot kan tala för arbetsgivaren är att det bara rör sig om riktlinjer. I praktiken kanske lönesättningen ändå blir utspridd och då är det inte säkert att det går att bevisa diskriminering i ett enskilt fall, menar hon. Ändå tycker hon att modellen är olämplig.

– Om chefer sätter in folk i ett sådant system slentrianmässigt är det ju inte okej, säger hon.

Bengt Hultberg, ordförande i Jönköpings läns läkarförening. Foto: Anna-Cajsa Torkelsson

Läkarföreningens ordförande Bengt Hultberg säger att föreningen har varit emot lönetrappan sedan start.

– Tidigare skötte HR all lönesättning vid nyanställning och de här riktlinjerna kom till när arbetsgivaren ville att cheferna själva skulle börja sätta lönerna. Det var ju en god tanke, men vi har hela tiden hävdat att man ska titta på erfarenhet och inte på ålder, säger han till Läkartidningen.

Även om cheferna har mandat att sätta löner ett hack ovanför den anställdas åldersgrupp är det sällan det sker i praktiken, menar han.

– Där finns en väldig försiktighet. Och vill man gå två steg ovanför boxen kan det bli bekymmer, då måste chefen vända sig till HR för att kunna få det godkänt.

Särskilt från yngre kollegor har det kommit reaktioner på modellen, enligt Bengt Hultberg.

– De vill inte särbehandlas för att de är yngre. Det tycker inte vi heller är okej förstås, så då är det bättre om man kan stå på sig och hellre tacka nej till tjänsten om lönen är för låg.

Han skulle önska klarhet i om regionen verkligen har rätt att sätta löner utifrån ålder på det här sättet.

– Det vore intressant om någon gjorde en anmälan till Diskrimineringsombudsmannen så att vi fick det här prövat.

Regionens förhandlingschef Sven Fägerskjöld ser dock inga stora problem med systemet.

– Jag kan räkna på ena handens fingrar de gånger det kan ha blivit fel. Och då har vi ändå 11 500 medarbetare i regionen. Min uppfattning är att vi har kommit oerhört långt i att slipa bort de problem som kanske fanns mer i början, säger han till Vårdfokus.