Beroendeakuten och avgiftningen hör till Maria sjukhus på Södermalm, och har funnits i lokalerna sedan 1960-talet. Den drivs av Prima och har i dagsläget 30 vårdplatser, samt omkring 50 fastanställda och 60 timanställda.

Till årsskiftet lägger dock verksamheten ned och samlas under S:t Görans sjukhus beroendecentrum.

– Det innebär att slutenvården för beroende samlas vid S:t Göran-fastigheten och att regionen får en beroendeakut i stället för, som nu, två, skriver Maria Andersson, chef för psykiatrienheten vid Region Stockholm, i ett mejl till tidningen Mitt i.

Hon menar att det skapar bättre förutsättningar för en jämlik vård.

Beskedet kom till personalen för ett par veckor sedan, och det har inte mottagits väl.

– Vi vet väldigt lite om hur det här kommer att göras. Men jag kan inte se det här på något annat sätt än en besparing. Enligt min åsikt blir det sämre för patienterna ur alla perspektiv, säger Richard Wijkström, enhetschef för beroendeakuten och avgiftningen på Södermalm, till Dagens Nyheter.

Han påpekar att mottagningen vid S:t Görans sjukhus redan i dag är underdimensionerad och att flera av de mest aggressiva och psykotiska patienterna kommer dit, vilket är något Maria beroendeakuts patienter upplever som obehagligt och rörigt. Patienter som DN pratat med bekräftar bilden, att det alltid är fullt, och ofta oroligt.

Richard Wijkström skulle också vilja ha svar från regionen om förändringen innebär en nedskärning av vården, och vilka besked han kan ge personalen. Maria Andersson säger till Mitt i, att arbetsmarknaden generellt är god för vårdpersonal i Stockholm och att det är »rimligt att anta« att Beroendecentrum och Stockholms läns sjukvårdsområde kommer att behöva rekrytera då deras uppdrag ökar.

Sandra Ivanovic Rubin (MP), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämndens psykiatriutskott, säger till Läkartidningen att man vill samla vården under ett tak.

– Det här är ett beslut som togs i somras. Vi ser att det finns en stor problematik med samsjuklighet och nu samlar vi vården på ett och samma ställe. Kapaciteten som finns på Maria sjukhus tas över av S:t Görans sjukhus. Vi ser att patienter som har en beroendeproblematik också har en psykiatriproblematik. Och på S:t Görans ligger de här två enheterna vägg i vägg.

Hon säger att det också handlar om att regionen inom psykiatrin i stort tar över all slutenvård i egen regi. De enda som kan bedriva tvångsvård är regionen, som är en myndighet. Och det skapar tillit för de patienter som skulle kunna beröras av det.

Kommer man ha samma kapacitet när två mottagningar blir en?

– Det är tanken. Kapaciteten ska tas över, från Maria till Göran. Och nu sitter vår förvaltning och arbetar. Vi vet att lokalerna är en stor fråga, så nu tittar vi på hur vi kan anpassa dem bättre, säger Sandra Ivanovic Rubin.

Så det kommer vara lika många platser i slutändan?

– Vi vet inte exakt hur många platser det kommer att bli. Men det finns inget beslut taget om att vi ska minska några vårdplatser. Det blir steg två i det här.

Då vet man inte heller vilken mängd personal som kommer att krävas?

– Nej, det vet man ju inte. Men det är klart att man behöver ju utöka personalen när man tar över hela kapaciteten.