Regiondirektör Maria Linder har fattat beslut om ett generellt anställningsstopp på obestämd tid från den 20 mars. I ett pressmeddelande från regionen påpekar hon att den ekonomiska situationen är besvärlig och trots flera åtgärder går kostnadsutvecklingen åt fel håll.

»Hälso- och sjukvårdsdirektören har initierat behov av att införa ett anställningsstopp och jag anser att det bör gälla alla regionens verksamheter. Alla verksamheter inom regionen behöver dimensioneras efter den budget de har, som det är nu så använder vi pengar som inte finns«, uttrycker hon saken i pressmeddelandet.

Region Västmanland meddelar också att det kan finnas undantag för viss personal, och exemplifierar med tjänster som ersätter hyrpersonal, en del utbildningstjänster (som AT och ST) eller vissa sommarvikarier. Sådana beslut tas av respektive förvaltningsdirektör efter en särskild prövning. I övrigt säger Maria Linder till SVT Nyheter Västmanland att verksamheter, liksom under pandemin, kanske måste hjälpas åt i högre utsträckning och dela personal.

Regionens årsredovisning för 2023 är inte klar än. Men i mitten av förra året gick regionen ut till sina anställda på sitt intranät och beskrev hur man riskerade ett underskott på 700 miljoner kronor för 2023.

Läs även:
Västmanland får ny regiondirektör
Värre nästa år – SKR räknar med historiskt stora underskott 2024