Mannen, som arbetade som konsult åt Folkhälsomyndigheten är misstänkt för att ha röjt uppgifter från vaccinationsregistret, bland annat om covid-19-vaccinationer.

Expos granskning visar att mannen ser Folkhälsomyndigheten som ett hot mot friheten och att han är emot covid-19-vaccin.

Enligt Expo har mannen haft återkommande kontakt med en framträdande person i den högerextrema miljön och som också synts i konspiratoriska sammanhang kring covid-19. Högerextremisten ska ha erbjudit den misstänkte mannen att sprida information via alternativa medier.

Den åtalade mannen är sedan tidigare dömd för flera brott, bland annat olaga frihetsberövande, misshandel och vapenbrott. Enligt polisutredningen har han sagt i en chatt med sin chef på konsultbolaget att han har varit öppen med sin vapenbrottsdom med Folkhälsomyndigheten. Men i en annan chatt säger han att han har fått tillgång till myndighetens olika system utan att visa sitt belastningsregister.

Folkhälsomyndigheten uppger enligt Expo i ett svar till polisen att ingen säkerhetsklassning gjordes men däremot en ”fördjupad koll”.

Målet mot mannen tas upp i tingsrätten i april.