Ett eventuellt förstatligande av vården har diskuterats flitigt de senaste åren. I Tidöavtalet slogs det också fast att frågan om ett helt eller delvis förstatligande av vården skulle utredas, en utredning som är i full gång och ska redovisas senast nästa sommar.

Nu har Läkarförbundet genomfört en enkät till en medlemspanel bestående av drygt 5 000 yrkesverksamma läkare och studenter. Resultaten, som är representativa för medlemskåren, visar att drygt åtta av tio läkare tror att förutsättningarna för en god och jämlik vård skulle bli bättre om staten hade huvudansvaret. Sex av tio tror också på bättre förutsättningar om dagens 21 regioner ersattes av sex eller sju storregioner.

– Resultaten pekar på att läkarna vill att staten tar ett större ansvar. Läkarförbundets utgångspunkt är att det behövs en starkare statlig styrning i strategiska frågor, men vi vill också se mindre detaljstyrning av läkares vardag. Vi vill ha färre men tydligare styrsignaler uppifrån, säger Sofia Rydgren Stale, ordförande för Läkarförbundet, i ett pressmeddelande.

Läs också:
Många vill se mer statlig styrning
De är experterna som ska vara bollplank i utredning om statlig vård
Statlig styrning av vården – ingen självklar lösning enligt experterna