Läkaren Gunilla Ajne var glad över uppslutningen vid onsdagens demonstration i Huddinge. Foto: Jesper Cederberg

– Vi har samlats på vår lunchrast för att visa att vi inte accepterar skräckväldet på Karolinska, sa Gunilla Ajne, överläkare på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, när hon talade inför alla som samlats utanför huvudentrén klockan 12.30 på onsdagen.

Upprinnelsen till demonstrationerna, som planerades på flera sjukhus i främst Stockholm, var att Karin Pettersson, överläkare och sektionschef vid Karolinska universitetssjukhuset, stängts av från sitt jobb och senare avskedats för grov illojalitet. Det har väckt ilska bland personalen på sjukhuset. Demonstrationer ska enligt uppgift ha hållits på Nya Karolinska i Solna, Södersjukhuset, Capio S:t Görans sjukhus, Danderyds sjukhus, Södertälje sjukhus, Länssjukhuset i Kalmar och Visby lasarett, förutom i Huddinge.

Demonstranterna ser inte fallet med Karin Pettersson som en isolerad händelse, utan menar att det som har hänt har sin grund i en osund arbetsplatskultur. Och att fallet med Karin Pettersson var det som fick bägaren att rinna över för de anställda som visat sitt missnöje.

ST-läkaren Ida Lagerström. Foto: Jesper Cederberg

I talet på demonstrationen utanför Karolinska i Huddinge, sa Gunilla Ajne att medarbetarna kräver att sjukhusets ledning tar ansvar för den tystnadskultur man menar finns på universitetssjukhuset: »Vi vill ha en oberoende utredning av hur ledningen, med hjälp av rättskansliet, detaljstyr vårdpersonalens arbete utan att den har medicinsk kompetens eller tar hänsyn till kärnverksamheten – vården«.

– Karolinska har bedrivit en repressiv personalpolitik som vi inte accepterar, säger Ida Lagerström, ST-läkare i obstetrik och gynekologi, till Läkartidningen efter demonstrationen.

Hon är en av dem på kliniken som varit med att arrangera manifestationen och anser i likhet med andra att det är flera chefer som har fått gå under oklara omständigheter.

– Och det här är någonting som vi måste gå till botten med och förstå vad det beror på, varför det ser ut så här, säger hon.

Gunilla Ajne har inget emot att arbetsgivaren påtalar vilka regler som gäller och granskar

Demonstration i Solna. Foto: Caroline Frisendahl

medarbetare.

– Men det sättet som man kontaktat den senaste medarbetaren på – det känns oacceptabelt och inhumant, säger hon.

– Så ska vi inte behandla varandra. Man kan prata med varandra och berätta vad man sett. Man kan ge en skriftlig varning om man så vill, fortsätter hon.

Gunilla Ajne lyfter också vad den här affären betyder för Karolinska universitetssjukhuset yrkes-, kunskaps- och forskningsmässigt.

– Karin Pettersson är en nestor inom svensk förlossningsvård. Hon nätar samman oss från norr till söder.

Inför demonstrationen hade den tillförordnade sjukhusdirektören Patrik Rossi sänt en skrivelse till anställda om vad som gäller vid

Demonstration i Kalmar mot att Karin Pettersson avskedats. Foto: privat

demonstration. Där lyftes bland annat att man inte får demonstrera på sin arbetstid. Det var en anledning till att Gunilla Ajne inledde med att poängtera att personalen var där på sin lunchrast. Men som Läkartidningen berättat har viss personal också sett skrivelsen från sjukhuschefen som ett hot, något som Patrik Rossi senare har förnekat.

Finns det någon oro för repressalier vid en sådan här demonstration?

– Jag känner inte någon tvekan. Jag är så gammal nu så jag klarar mig, säger Gunilla Ajne och skrattar.

– Men jag kan förstå yngre personer med barn och lån, om man har tankar kring det. Men tongången i kollegiet är ändå: Ska man vara kvar om arbetskulturen inte ändras?

Läkartidningen har tidigare ställt frågor i ärendet till Patrik Rossi men han vill inte kommentera personalärenden i medierna.

Läs också:
Mejl från Karolinskas direktör ses som ett hot mot att demonstrera
Uppsägningen ska granskas externt
V kräver extern granskning om tystnadskulturen på Karolinska
Facket redo för juridisk kamp för att ge sparkad läkarchef jobbet tillbaka
Förlossningschef sparkad för grov illojalitet – protester bland personal