Det var i mitten av februari som Blekinges regionfullmäktige, efter en intensiv debatt, beslutade att införa avgift för tolkar i sjukvården, med vissa undantag. Beslutet, som drevs igenom av regionstyret (Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna), väckte stark kritik, och en laglighetsprövning har begärts från flera håll.

Det innebär att en domstol ska avgöra om regionens beslut är förenligt med lagen. Och i väntan på det får inte tolkavgifterna införas, vilket skulle göras den 28 mars. På torsdagen meddelade förvaltningsrätten i Växjö om en så kallad inhibition, rapporterar Sveriges Radio P4 Blekinge.

Bland motståndarna till tolkavgifterna tolkas detta som att förvaltningsrätten kommer att stoppa regionens beslut.

– Känslan man har är att förvaltningsrätten kommer att stoppa det här, kommer att be regionen dra tillbaka beslutet, för att det inte är förenligt med den lagstiftning vi har, säger Fredrik Bernelf, som med hjälp av människorättsorganisationen Civil Rights Defenders har överklagat regionens tolkbeslut.

P4 Blekinge rapporterar också att regionjuristen Magnus Jonasson uppger att han vägrar försvara tolkavgifterna i förvaltningsrätten.

– Jag kan tydligt se att det här strider mot svensk lagstiftning och konvention, säger han till radiokanalen och hänvisar också till sin »inre kompass« och eget rättspatos.

Läs även:
Professor: Blekinges tolkbeslut »rejält oförenligt« med lagen
Blekinges tolkavgifter ska överklagas
Efter intensiv debatt – Blekinge första regionen med tolkavgifter
190 läkare i upprop mot Blekinges tolkavgifter – beslut på onsdag
SD styr Region Blekinge – vill införa tolkavgift vid icke-akuta vårdbesök