Sparpaket för 3,3 miljarder har hittills aviserats för sjukhusen i Västra Götalandsregionen och regeringens tillskott häromveckan på 990 miljoner kronor för VGR:s del räcker inte till, menar de styrande politikerna i regionen. Därför meddelade minoritetsstyret, bestående av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet, nyligen att man ville skjuta till ytterligare en miljard kronor. Under tisdagens möte i regionstyrelsen fanns frågan på dagordningen – men efter oppositionens frågor fick beslutet skjutas fram.

– Det var väldigt tekniska frågor: »Är det här en extrabudget eller vad är det för typ av beslut?« säger regionrådet Carina Örgård (V).

Genom att lägga en budget med underskott för 2024 och åberopa synnerliga skäl kan fullmäktige besluta om att göra underskott under en kort period. I praktiken skulle den extra miljarden till vården innebära ett underskott på runt 3,5 miljarder kronor i år.

– Men vi ser i våra prognoser att ekonomin kommer att vända och i takt med det behöver man återställa resultatet, säger Carina Örgård.

Enligt de styrande politikerna skulle tillskottet fungera som avlastning när det gäller kostnader som regionen inte själv rår över, som inflation, pensionskostnader och en svag kronkurs.

– Men den extra miljarden kommer inte att göra någon skillnad när det gäller åtgärdsplanerna på sjukhusen, utan pengarna ska gå till de ökade omkostnaderna. Jag kan inte lova att vi kan behålla all vår personal, säger Carina Örgård.

Oppositionen har dock inte varit nådig i sin kritik mot förslaget. Lars Holmin (M) pratar om »vårdslös hantering av skattemedel« i Göteborgs-Posten och kopplar ihop beslutet med en extern granskning av sjukhusens ekonomi och budgetprocesser från i höstas. I den rapporten framkom en bild av »en svag budgetdisciplin« och en förväntan från vården om att tillskott ges löpande under året genom olika tilläggsuppdrag. Stefan Svensson (KD) har kallat det för ett populistiskt utspel i en intervju med P4 Göteborg och tycker att den styrande minoriteten i stället borde »öka träffsäkerheten på de medel vi har och våga prioritera bort det som inte är nödvändigt«.

– Vi ser inte att M och KD kommer att ställa sig bakom det här, men C och L får väl fundera på var de står i frågan, säger Carina Örgård.

Läs också:
Röda flaggor ska visa följder av nedskärningar på Sahlgrenska
Krisen på Sahlgrenska: »Det går inte att överblicka nedskärningarna«
Hårda nedskärningar i SU:s budget
VGR får omfattande kritik i extern granskning om vårdens ekonomi