Det hela började med tips från medarbetare om att Karin Pettersson, förlossningschef på Karolinska universitetssjukhuset, ofta var borta från arbetet och att hon varit omöjlig att nå vid flera tillfällen. Efter att en advokatbyrå utrett uppgifterna har hon nu fått sparken – men flera protestlistor är i omlopp, vilket Läkartidningen tidigare har rapporterat. I ett av uppropen, som samlat nära 2 000 underskrifter, befarar avsändarna att situationen riskerar att få långtgående konsekvenser för sjukhusets förlossningsverksamhet och »påverka hela Karolinskas renommé som arbetsgivare«.

Läkartidningen har tagit del av utredningen kring Karin Pettersson, där advokaterna konstaterar att hon agerat grovt illojalt mot sin arbetsgivare. Det handlar bland annat om att hon inte anmält bisysslor och att hon därmed också grovt åsidosatt sina skyldigheter gentemot sjukhuset. Enligt utredningen har Karin Pettersson haft engagemang hos »ett flertal olika aktörer«. Bara sju bisysslor har dock anmälts ­– och av dessa har endast en blivit godkänd av arbetsgivaren. Hon ska även ha tagit på sig uppdrag som föreläsare och ha fått betalt privat i stället för till arbetsgivaren, samt använt jobbmejlen i mycket stor utsträckning. När utredarna sökte genom hennes mejlkorg efter vissa sökord kopplade till bisysslor hittade man nära 15 000 mejl som rört bisysslor under de senaste fyra åren.

Karin Pettersson själv har i utredningen framhållit att hon uppfattat att endast bisysslor som genererar arvode behöver anmälas och att hon inte medvetet gjort något fel. Det resonemanget vänder sig dock advokatbyrån emot och pekar på att Karin Pettersson exempelvis erhållit arvode på 125 000 kronor under 2021, då inga bisysslor alls var anmälda.

Golbarg Vesterlund. Foto: Privat

Men Golbarg Vesterlund, biträdande överläkare och medicinskt ledningsansvarig på förlossningen i Huddinge, ger inte mycket för utredningen som hon hävdar saknar substans: »För oss som känner Karin och vet hur hon har dedikerat hela sitt liv till Karolinska känns utredningen bagatellartad. Karolinska har gått så mycket plus på henne i både medicinska framgångar inom obstetrik och inte minst i arbetstid. Att hon blir anklagad för grov illojalitet är inget mindre än ett hån«, skriver hon i ett mejl.

Johan Styrud, ordförande i Stockholms läkarförening. Foto: Anders Wiklund

Hon ifrågasätter också hur situationen har hanterats av arbetsgivaren och beskriver det som »en förnedrande process utan några som helst förvarningar«. Enligt Golbarg Vesterlund är konsekvenserna oproportionerliga i förhållande till handlingen. Johan Styrud, ordförande för Stockholms läkarförening, är av samma åsikt och hoppas att Karin Pettersson ska få tillbaka jobbet.

– Det är en fasansfull situation och det är viktigt att vi står upp för våra medlemmar och fortsätter att driva den här frågan. Exakt vad som händer härnäst vet jag inte, men vi har påkallat förhandling, säger han.

Johan Styrud säger att flera chefer på oklara grunder har fått gå från sina poster under sista tiden.

– Jag vet inte varför det har blivit på det här sättet, men jag upplever att Björn Zoëga (tidigare sjukhusdirektör, reds. anm.) lämnade sjukhuset i ett ledningskaos.

Läkartidningen har ställt ett antal frågor till Patrik Rossi, tillförordnad sjukhusdirektör, men han vill inte kommentera personalärenden i media. På frågan om huruvida uppmärksamheten kring Karin Pettersson kan påverka Karolinskas rykte negativt svarar han dock följande: »Ett personalärende, där finns olika uppfattningar och som uppmärksammas mycket i media, kan naturligtvis ha viss påverkan, men som arbetsgivare och myndighet agerar vi alltid om missförhållanden uppdagas.«

Läkartidningen har varit i kontakt med Karin Pettersson som avböjt att medverka.

Läs också:
Förlossningschef sparkad för grov illojalitet – protester bland personal