Situationen på Smedjebackens vårdcentral i Dalarna har varit en följetong i lokala medier under den senaste månaden. I en 6:6a-anmälan till Arbetsmiljöverket i mitten av februari skrev huvudskyddsombuden samt läkarföreningens representant om en undermålig psykosocial arbetsmiljö vid vårdcentralen, med bland annat öppna konflikter och trakasserier – ibland inför patienter. Anställda vid vårdcentralen ska också vid flera tillfällen ha gått in i kollegors journaler, vilket sedan har polisanmälts, enligt Nya Ludvika Tidning. Enligt 6:6a-anmälan saknas det också uppdaterade medicinska riktlinjer för omhändertagande av akut sjuka patienter, vilket påstås skapa otrygghet bland personalen.

Arbetsgivaren delar uppfattningen om att det finns arbetsmiljöproblem på Smedjebackens vårdcentral, skriver Helén Kastemyr, divisionschef över primärvården, och Anette Gerlström, verksamhetschef för primärvården i Västerbergslagen, i ett svar på fackens anmälan till Arbetsmiljöverket. De beskriver hur grupperingar har uppstått sedan en konflikt inom läkargruppen sipprat ner till övriga yrkeskategorier och listar även ett antal åtgärder för att komma till rätta med problemen. Det handlar bland annat om att göra verksamhetschefen mer närvarande, uppdatera arbetssätten gällande tidböcker och teamarbete, att utöka antalet APT-tillfällen och att uppdatera lokala rutiner kring omhändertagande av akut sjuka patienter.

Men både läkarföreningen, Kommunal och Vårdförbundet tycker att åtgärderna är otillräckliga.

– Ingenting som ledningen presenterat kommer att förbättra arbetsmiljön. Det står inte en rad om konflikthantering och det finns ingenting i deras svar till oss som andas konkreta åtgärder kopplat till ledarskapet, sa Daniel Svedin från Dalarnas läkarförening nyligen till Dala-Demokraten.

Helén Kastemyr skriver dock i ett mejl till Läkartidningen att man, utöver redan nämnda åtgärder, har kommit överens med fackföreningarna om att tillsätta en tillförordnad verksamhetschef som endast ska jobba mot Smedjebacken för att förstärka ledarskapet på plats. Även insatser kring konflikthantering i personalgruppen kommer att genomföras, skriver hon. »I övrigt fortsätter vi ha dialog med facken och verksamheten om hur vi på bästa sätt bemöter problemen och förbättrar arbetsmiljön för medarbetarna, så vi ber om att få återkomma när vi har ytterligare besked att ge.«

Från Arbetsmiljöverkets sida är dock ärendet för närvarande avslutat. Om skyddsombuden väljer att göra en ny 6:6a-anmälan behöver de formulera krav på åtgärder utöver att beskriva bristerna på arbetsplatsen, skriver en inspektör i en avslutande tjänsteanteckning.