– Det överdoshävande läkemedlet naloxon räddar liv. Men tillgängligheten till detta läkemedel i Sverige har varit för låg. I dag är jag därför oerhört glad att naloxon inom kort kommer kunna säljas receptfritt på svenska apotek. Det kommer att rädda liv, sa socialminister Jakob Forssmed (KD) på en presskonferens på tisdagen.

Det handlar en ansökan från ett företag att leverera naloxon som nässprej för receptfri försäljning i landet, vilken nu Läkemedelsverket har sagt ja till. Det ska göra Sverige till ett av de första länderna i Europa där det är möjligt.

Läkemedelsverket gjorde en förnyad rättslig bedömning under hösten. Och efter den har det stått klart att de rättsliga förutsättningarna finns för receptfri försäljning. Och en sådan ansökan har inkommit, som nu godkänts.

– Det kommer bland annat kräva att den som köper naloxon nässprej får rådgivning samtidigt när man köper, om hur en opioidöverdos ser ut, samt en instruktion om hur man ger det, berättade Läkemedelsverkets generaldirektör Björn Eriksson.

Jakob Forssmed berättade under presskonferensen att han själv sett till att relevanta läkemedelsbolag nåtts av informationen om Läkemedelsverkets beslut, eftersom företagen är baserade utomlands.

På frågan om när läkemedlet skulle kunna finnas tillgängligt receptfritt, sa Jakob Forssmed att det inte finns något som hindrar att det kan ske innan sommaren.

På flera håll landet finns program för naloxon, där personer kan få läkemedlet kostnadsfritt eller inom högkostnadsskyddet. Jakob Forssmed påtalade att de möjligheterna kommer kvarstå.

– Det här handlar om en vidgad möjlighet, inte minst för närstående eller andra personer som finns i de här riskmiljöerna, men kanske inte själva har ett eget missbruk, sa socialministern.

Socialstyrelsen har sedan tidigare ett regeringsuppdrag att aktivt öka tillgängliggörandet av naloxon som resulterat i informationsmaterial och kunskapsstöd. Det har även inneburit att naloxon finns tillgängligt i ambulanser, berättade Olivia Wigzell, generaldirektör på Socialstyrelsen, på presskonferensen.

I höstas lämnade regeringens särskilde utredare Thomas Lindén, statschefläkare och avdelningschef vid Socialstyrelsen, slutbetänkandet i den så kallade narkotikautredningen. Den initierades av den förra regeringen 2022, och den påtalade bland annat vikten av naloxon. Vid överlämnandet till den nuvarande regeringen, lovade också Jakob Forssmed en särskilt snabb beredning av frågan.

Läs även:
Läkemedelsverket svänger – naloxon kan säljas receptfritt inom kort
Thomas Lindén: Så ska den drogrelaterade dödligheten minska
Socialstyrelsen: Så ska naloxon rädda fler personer vid opioidöverdoser
Dödlig överdos skedde ofta utan person nära som kunde ingripa
Naloxon ska bli tillgängligt för fler