Olika läkare är bra på olika saker. Att matcha samman patienter med vissa risker med läkare som har särskilda förmågor i området kan få stora positiva följder. Den slutsatsen drar Amanda Dahlstrand, lektor i nationalekonomi vid Zürich universitet, i en studie där hon studerat en kombination av data från bland annat nationella register, SCB och ett digitalt vårdföretag.

– Jag har kunnat se att matchning av läkare och patient kan förbättra det totala utfallet, särskilt för sällsynta allvarliga utfall som undvikbara sjukhusvistelser. Vi kan också minska ojämlikhet i utfall mellan olika patientgrupper om vi matchar de mest riskfyllda i ett visst utfall med läkare som är särskilt kompetenta, sade hon när rapporten presenterades på ett seminarium på Studieförbundet näringsliv och samhälle (SNS) i dag.

I rapporten, som är en del i SNS forskningsprojekt om vård och äldrevård, har hon undersökt hur matchning påverkar utfallet när det gäller olika områden, till exempel förskrivning av antibiotika mot riktlinjerna, ojämlikhet och inläggningar på sjukhus som hade kunnat undvikas om rätt vård satts in i ett tidigare skede.

Resultatet visar bland annat att risken för undvikbara inläggningar hos den patientgrupp som löper störst risk för sådana om de möter en läkare som är bra på att undvika just detta.

Studien möter dock viss skepsis. Ulf Öfverberg, samhällspolitisk chef på Sveriges läkarförbund, under seminariet:

– Ett frågetecken är om man kan dra så långtgående slutsatser utifrån det underlag man har här. Vi vet till exempel att patienter som söker sig till digital vård generellt är friskare än dem som söker sig till vanlig primärvård och som är mer multisjuka.

Han pekar på att många andra studier visar på vikten av kontinuitet i läkarkontakt.

– Vi vet att kontinuitet är helt avgörande för patientens hälsa, det finns ett radband med studier om det. Ur perspektivet jämlik vård är en stor fungerande primärvård med fast läkarkontakt det viktigaste.