Det är Södermanlands Nyheter som rapporterar att regionstyrelsen i Sörmland beställt en utredning om att slå ihop kvinnoklinikerna på Nyköpings lasarett och Mälarsjukhuset i Eskilstuna till en gemensam länsklinik.

Idén sågas dock av såväl Läkarförbundet som övriga fackförbund.

– Vi har tyvärr inte hittat några fördelar. I stället är riskerna många och allvarliga, säger Marie Engman som är vice ordförande i Sörmlands läkarförening, till Sörmlands Nyheter.

I en rapport listar en analysgrupp som består av sjukvårdens fackförbund och arbetsgivaren 55 allvarliga risker med att slå ihop klinikerna: däribland ett sämre vårdutbud, ökad arbetsbelastning och mer stress.

Syftet med det hela är att spara pengar, men i analysrapporten dras slutsatsen att en sammanslagning i själva verket skulle kunna innebära mer utgifter. Marie Engman är bland annat orolig för att läkare från Nyköping ska beordras för att hjälpa till i Eskilstuna, där kvinnokliniken haft en stor omsättning av läkare.

– Den värsta farhågan är att personal ska tvingas flytta runt och att folk då ska sluta. Då blir det ännu större brist på den personal vi behöver, säger hon och påpekar att det i sin tur skulle öka behovet av hyrpersonal.

Oron är stor för att en sammanslagning i förlängningen kommer att innebära att kvinnokliniken i Nyköping läggs ner.

– Vi hör en stor oro hos barnmorskor och läkare. Det är utifrån de erfarenheter vi har från befintliga länskliniker i Sörmland och hur det blivit på andra håll i landet när länskliniker bildats, säger Marie Engman.

Enligt regiondirektör Magnus Johansson finns det just nu inga planer på lägga ned kvinnokliniken i Nyköping. Men han säger samtidigt att »inget är uteslutet«.

– I dagsläget är det inte en fråga som vi har uppe för diskussion i regionen. Men det är klart att vi behöver se över och utvärdera alla verksamheter.