Det är i ett ärende som lämnats över av Karolinska institutet som NPOF nu fattat beslut. Nämnden fäller fyra forskare för oredlighet genom förfalskning av figurer som inte visar det som de påstås visa. Det handlar om bilder av så kallade western blot-analyser, som används för att detektera och identifiera proteiner.
Enligt nämnden har en av forskarna agerat med uppsåt, medan övriga tre varit grovt oaktsamma.
Samtliga bestrider att de skulle ha ägnat sig åt förfalskning. De hävdar bland annat att det hela till stora delar handlar om att anmälaren har andra åsikter gällande vilka tekniker som är lämpligast och hur data bäst bör tolkas. En av de fällda, en prisbelönt diabetesforskare, medger att några misstag har begåtts, men tycker inte att det har påverkat de slutsatser som dras.
Nämnden har också inhämtat ett sakkunnigutlåtande. Av beslutet framgår:
»Den sakkunniga bedömer att det saknas grund för samtliga misstankar om förfalskning och fabricering. Hon sammanfattar att det finns några misstag i artiklarna, men att de är små och att de inte haft någon, eller väldigt liten, påverkan på resultaten«.
Men nämnden gör alltså en annan bedömning. Enligt nämnden utgör två figurer i en av de aktuella artiklarna förfalskning.
Enligt nämnden är det inte rimligt att western blot-panelerna som skulle visats i en av figurerna har bytts ut mot resultat från tidigare mätningar av misstag. Slutsatsen är i stället att förstaförfattaren måste ha bytt ut figurerna med uppsåt.
I en annan artikel har åtta figurer förfalskats, enligt nämnden. Förstaförfattaren medger att blottar förväxlats i två av figurerna och att ett proteinband är felvänt i en annan figur. I övrigt bestrider författarna det hela.