Staffan Bergström. Foto: Emelie Stenqvist

Den uppmärksammade händelsen inträffade sommaren 2020. Då hjälpte läkaren Staffan Bergström en svårt ALS-sjuk man att avsluta sitt liv, genom att förse honom med en hög dos sömnmedel. Hösten 2022 beslutade Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, att dra in Staffan Bergströms legitimation, ett beslut som han sedan har överklagat i alla instanser. Men nyligen kom beskedet att Högsta förvaltningsdomstolen inte tar upp fallet, då rätten inte har funnit några skäl att meddela prövningstillstånd.

– De jurister som jag har varit i kontakt med är väldigt förvånade att dörren har stängts. Det här ärendet har pågått i tre års tid och det är märkligt att man i det här infekterade läget inte tar upp fallet, säger Staffan Bergström till Läkartidningen.

Han hade hoppats på ett prejudikat från Högsta förvaltningsdomstolen, då frågeställningarna har »stor betydelse för såväl patienter (…) som för läkare som kan konfronteras med samma eller näraliggande ställningstaganden«, skrev han i sitt överklagande. Tidigare har Staffan Bergström flaggat för att han är beredd att strida hela vägen till Europadomstolen om så krävs. Det står han fortfarande fast vid.

– Ja, men det kommer att ta flera år, så vi hade hoppats få ett klargörande från den högsta svenska instansen.

Läs också: 
Staffan Bergström friad för narkotikabrott i fall med ALS-sjuk
Kammarrätten: Rätt att återkalla Staffan Bergströms legitimation
Staffan Bergströms överklagan mot dödshjälpsdomen har lämnats in
Domstol: Staffan Bergström får inte tillbaka sin läkarlegitimation
HSAN-beslut: Staffan Bergström blir av med sin läkarlegitimation
Staffan Bergström redo att ta strid för sin legitimation