I höstas utlyste Sjukhusläkarna ett nytt stipendium på 30 000 kronor till läkare eller läkarstudenter som vill forska kring läkares administrativa arbetsplatser.

Linnea Ludvigsson. Foto: Privat

Nu är det klart att stipendiaten blir Linnea Ludvigsson, läkarstudent vid Göteborgs universitet. Hon ska vara en del i ett följeforskningsprojekt om vad en flytt från traditionella arbetsplatser till ett aktivitetsbaserat arbetssätt får för konsekvenser för läkare i fråga om arbetsmiljö, vårdkvalitet, sekretess, arbetsro och upplevd produktivitet.

I centrum för forskningen står vårdpersonalen på nybyggda Högsbo Närsjukhus i Göteborg som stod klart i december 2023.

Vad gjorde att du intresserade dig för ämnesvalet?

– Jag har läst arkitektur innan jag började läsa till läkare och har en kandidat i ämnet. Jag tycker fortfarande att det är väldigt intressant. För egen del känns det otroligt kul att kunna koppla samman de två ämnena, att kunna ha nytta av båda. Det är intressant att se hur arkitekturen på ett sjukhus har möjlighet att underlätta det medicinska arbetet, men även att det kan skapa problem, därför känns detta projekt viktigt.

Följeforskningsprojektet startar i höst. Linnea Ludvigsson kommer då att göra intervjuer med läkare om deras upplevelse av flytten till det nya sjukhuset med aktivitetsbaserade arbetsplatser.

– Jag kommer bland annat att titta på hur de upplever det med tanke på sekretess och arbetsro, om man blir störd till exempel. Tanken är att det ska resultera i en form av utvärdering av hur det faktiskt fungerar i praktiken.