De läckta personuppgifterna upptäcktes sommaren 2022 efter att en webbsida publicerat uppgifter om cirka 800 barn under 12 som vaccinerats mot covid-19. Folkhälsomyndigheten gjorde då en polisanmälan om misstänkt dataintrång i det nationella vaccinationsregistret (NVR). Den misstänkte, som nu alltså åtalas, är en IT-konsult som Folkhälsomyndigheten anlitat via ett konsultbolag. Enligt Sveriges Radio Ekot ska IT-konsulten vara vaccinkritisk och hen misstänks ha läckt registret till en vaccinkritisk sajt.

– Vi kan konstatera att åklagaren delar vår bedömning att vi har utsatts för en brottslig handling, i och med att åtal har väckts nu om misstänkt brott mot tystnadsplikt. Det är oerhört allvarligt att uppgifter som omfattas av sekretess har röjts, säger Bitte Bråstad, chefsjurist på Folkhälsomyndigheten, i ett uttalande.

Enligt åtalet har konsulten uppsåtligen röjt personuppgifterna. Rättegång är planerad att starta i slutet av april.

Folkhälsomyndigheten gör också en ny anmälan av händelsen till Integritetsskyddsmyndigheten (IMY). Detta eftersom utredningar visat att det finns risk att hela det nationella vaccinationsregistret, som det såg ut då, kan ha röjts. Det gäller bland annat personnummer på alla som vaccinerats mot covid-19, vilket beräknas beröra cirka 7 miljoner personer.

– Vi ser mycket allvarligt på det som hänt, och vi har vidtagit en rad åtgärder för att ytterligare höja säkerheten. Man ska kunna lita på att ens personliga uppgifter hanteras på ett säkert sätt, säger Bitte Bråstad i uttalandet.

Läs mer:
Personuppgifter om vaccinerade läckta på nätet