Händelser som inneburit eller hade kunnat innebära allvarlig vårdskada ska enligt patientsäkerhetslagen anmälas snarast till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

Men enligt SVT Nyheter Stockholm har det i genomsnitt tagit drygt 300 dagar att anmäla allvarliga händelser på förlossningskliniken på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Det rör sig bland annat om felmedicinering som orsakat smärtsamma sammandragningar, fördröjda insatser på grund av personalbrist och en felbedömning i samband med svår asfyxi hos ett nyfött barn.

Ylva Pernow, chefläkare på Karolinska Universitetssjukhuset, konstaterar att utredningstiden är alldeles för lång. Hon förklarar det hela med att förlossningsavdelningen bland annat haft många chefsbyten de senaste åren. Hon uppger också att den nuvarande ledningen påbörjat ett arbete för att korta tiden till anmälan.

SVT Nyheter Stockholm har också bett Ivo ta fram statistik över hur lång tid det i genomsnitt tar för vårdgivare att anmäla under de senaste fem åren. Förra året tog det i genomsnitt 201 dagar att anmäla, jämfört med 182 dagar under 2019.

Enligt Peder Carlsson, avdelningschef på Ivo, har myndigheten inte tittat närmare på varför det tar längre tid för vårdgivare att anmäla.

– Ivo har inte analyserat svarstiderna närmare. Frågan får i första hand ställas till vårdgivarna som enligt lag är skyldiga att snarast anmäla och utreda enligt lex Maria, säger han.