Remeokliniken, som specialiserar sig på rehabilitering av patienter med långa vårdtider på intensivvårdsavdelning, har funnits i tio år. Under hela den perioden har remissflödet legat stadigt – fram till i höstas då antalet remisser från Karolinska universitetssjukhuset minskade kraftigt.

– Karolinska har varit vår huvudpartner, runt 60 procent av patienterna har kommit därifrån, ibland mer, har verksamhetschefen Anna Cedborg tidigare sagt i en intervju med Läkartidningen.

I februari handlade det om veckor innan kliniken, med 150 anställda, skulle bli tvungen att lägga ned. Från regionens sida förklarades det minskade remissflödet med att behovet inte längre var lika stort. Den förklaringen har dock visat sig halta. Dagens Nyheter har tagit del av ett protokoll från ett samverkansmöte mellan fack och arbetsgivare från i höstas, där det framgår att kostnaderna för att remittera till Remeo var enorma och att Karolinska universitetssjukhuset därför ville vårda patienterna själva. Även tidigare sjukhusdirektören Björn Zoëga bekräftar den bilden.

– En medarbetare presenterade idén för mig och bedömde att man kunde spara 30 miljoner på årsbasis. Det var ju bättre om vi kunde vårda patienterna själva, säger Björn Zoëga till tidningen.

Anna Cedborg. Foto: Remeo

Anna Cedborg har hela tiden misstänkt att skälen var ekonomiska, snarare än att det rörde sig om ett minskat behov, eftersom antalet remisser störtdök från 8-10 per månad till noll i början av året. Hon förstår att regionen och akutsjukhusen har en ansträngd ekonomisk situation, säger hon till Läkartidningen.

– Men då är det bättre att gå ut med det och säga att »vi har behövt ta de här besluten«. Det var ju ingen kommunikation och därför blev det så svårtolkat.

Efter att nedläggningshotet uppmärksammats i media har dock en del nya remisser kommit in, samtidigt som politiker från alla läger har strömmat till och visat stöd för intensivvårdsrehabiliteringen. Men Anna Cedborg vågar inte andas ut. Även om politikerna skulle vilja skriva avtal på regional nivå skulle ett sådant ta ungefär ett och ett halvt år att få i hamn, säger hon.

– Det är svårt att få det där lugnet och tänka att den här svårbegripliga perioden är över, säger Anna Cedborg.

Läs också:
Oppositionen och V vill rädda Remeo
Remeo: »Vi klarar oss ett par veckor till«