Det är tidningen Sjukhusläkaren som begärt ut siffror från regionerna över medellöner för överläkare i olika delar över landet. I topp i sammanställningen hamnar Region Västmanland där medellönen för en överläkare är 99 252 kronor i månaden.

Johan Skogö, vice ordförande och del i förhandlingsdelegationen i Läkarföreningen Västmanland, är inte förvånad.

– Vi är inte omedvetna om att vi ligger bra. Det kan till viss del tillskrivas mina företrädare på förhandlingssidan som jobbat mycket med den här frågan.

Johan Skogö. Foto: Privat

Även arbetsgivaren, Region Västmanland, har stor del i framgången, säger Johan Skogö.

– Man är medveten om att vi ligger så till, inträngda mellan tre universitetssjukhus, att man måste locka både med lön och rimlig arbetsmiljö. Vi har en respektfull dialog, och arbetsgivaren har tagit ett ansvar. Samtidigt har jag förstått att regionens läkarkostnad inte är högre än på andra håll. Det är billigare med egen personal än inhyrd.

I botten på Sjukhusläkarens kartläggning återfinns Sahlgrenska universitetssjukhuset i Västra Götalandsregionen. Här är medellönen 78 820 kronor i månaden för en överläkare, alltså drygt 20 000 kronor lägre än i Västmanland.

Hanna Kataoka, överläkare och ordförande för Västra Götalands läkarförening på Sahlgrenska universitetssjukhuset, är inte förvånad över placeringen.

– På sätt och vis är det här ju old news, men det är förstås förnedrande. Det finns ingen rimlig förklaring som skulle kunna göra det förlåtligt att det är på det här sättet.

Hon säger att löneläget gör det svårare att både locka till sig och behålla läkare, i synnerhet den spetskompetens som ett universitetssjukhus kräver och som det råder hård konkurrens om.

– Som facklig företrädare har jag fått massvis med samtal från läkare som funderar på att ta ett jobb hos oss, och som undrar om det verkligen stämmer att man måste gå ner 20 000 – 30 000 kronor i månaden. Tyvärr är det många som tackar nej. Vi ser också en kompetensflykt till andra sjukhus, där man kan tjäna betydligt mer och inte sällan ha bättre arbetsmiljö och ibland till och med bättre förutsättningar för forskning.

Hanna Kataoka tror att detta långsiktigt kommer att vara skadligt för sjukhusets verksamhet.

– Vi har av Vetenskapsrådet korats etta i Sverige på klinisk forskning och vi är det absolut billigaste universitetssjukhuset räknat i kostnad per capita. Men det är ingen naturlag att det fortsätter så. Sjukhusledningen har väldigt tydligt klargjort att visionen är att vara Europas ledande universitetssjukhus 2032. Det finns ingen möjlighet att nå det målet så länge vi har Sveriges lägsta löner.

Hanna Kataoka
Foto: Emma Wallskog

Maria Aleniusson, HR-strateg på Sahlgrenska universitetssjukhuset, har en annan bild:

»Generellt sett har Sahlgrenska universitetssjukhuset lyckats med att rekrytera nya läkare. Under den senaste tvåårsperioden har sjukhuset ökat i antal månadsanställda legitimerade läkare med 57stycken, varav 43 överläkare« skriver hon i ett mejl till Läkartidningen.

Hon skriver också att det under flera år pågått ett arbete för att få upp läkarlönerna på SU.

»Sahlgrenska universitetssjukhuset har under flera år i den årliga löneöversynen prioriterat läkargrupperna för att förbättra löneläget. Dessutom har Västra Götalandsregionen gjort en extra satsning under 2022 till 2024 på de yrkesgrupper, bland annat läkargrupperna, som ligger under rikssnittet lönemässigt jämfört med övriga regioner.«

På frågan om det behövs göras ännu mer för att få upp lönerna svarar Maria Aleniusson följande:
»Vi behöver ständigt se över våra lönestrukturer och lönenivåer gällande samtliga yrkesgrupper, beakta möjligheterna att behålla och rekrytera och samtidigt förhålla oss till våra budgetramar.«

Hanna Kataoka, säger att hon hade hellre sett en revidering än en översyn av lönenivåerna.

– Det är ett generellt problem, att man vill se över lönerna. Det betyder att man kan titta på dem och konstatera att: här var det dåligt. Men om man reviderar lönerna, då är det annat. Det är jättebra med den satsning som har gjorts, men det är som att tro att ett Disneyplåster ska kunna stoppa en stor blödning.

Hon delar inte heller bilden av sjukhusets lätthet att rekrytera.

– Det resonemanget säger ingenting. Vi är ett sjukhus med flera tusen läkare. Att det är fullt bemannat inom vissa avdelningar betyder inte att vi har den spetskompetens vi behöver på dessa eller andra avdelningar.