Ungefär hälften av landets regioner väljer nu att höja patientavgiften för besök på vårdcentral. Samma sak gäller för besök på akutmottagning. Det visar en kartläggning som SVT Nyheter har gjort.

Mest kostar det nu att gå till vårdcentralen i Region Jämtland Härjedalen. Vid årsskiftet höjdes patientavgiften här från 300 till 400 kronor för ett besök. Minst kostar det i Kronoberg och Blekinge, där man inte har höjt avgiften utan låter den ligga kvar på 150 kronor.

– Höjningen är en del i de åtgärder som vi har vidtagit utifrån regionens ekonomiska situation, som inte är bra, säger Anna Granevärn, hälso- och sjukvårdsdirektör i Jämtland Härjedalen till SVT Nyheter.

Även akutbesök skiljer sig stort. Dyrast är det att gå till akuten i Region Västernorrland. Vid årsskiftet höjdes patientavgiften för sådana besök här med 50 kronor till 600 kronor. I de regioner med lägst avgift, Jönköping, Kalmar och Gävleborg, kostar ett akutbesök 250 kronor.

Åsa Bellander, regiondirektör i Västernorrland, säger till SVT Nyheter att höjningen av avgiften inte har som syfte att öka intäkterna, utan för att styra patienter till rätt vårdnivå.

– Vi har sett en överkonsumtion av akutvård historiskt, den behöver vi komma till rätta med.