Vid styrelsemötet beslutades att Sus förvaltningschef med andra chefer ska »genomlysa verksamheterna så att bemanningen kan reduceras motsvarande 470 miljoner kronor«. Enligt beslutet motsvarar det en reduktion av antalet anställda med fem procent, jämfört med december 2023.
Det gäller samtliga verksamhetsområden och förvaltningsövergripande avdelningar, vilket motsvarar 640 heltidsanställningar. Minskningen i personalstyrka ska ske genom att vissa anställningar inte ersätts vid avgångar, både pensioner och uppsägningar.
Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna utgjorde sex röster för förslaget. Socialdemokraterna och Miljöpartiet var fyra emot, och Centerpartiet avstod.
– Det är ett nödvändigt beslut för att styra verksamheten, säger Maria Berglund (KD), ordförande i sjukhusstyrelsen, till Läkartidningen efter mötet.
Över hur lång tid sträcker sig den här personalneddragningen?
– Det man behöver lägga till här är att personalomsättningen på Sus var 13,9 procent under föregående året. Det betyder att det är ungefär 1 800 personer som slutar, byter tjänst eller går i pension under ett år på Sus, säger Maria Berglund och fortsätter:
– I det här läget är det ju fortfarande möjligt att anställa rätt kompetens och komplettera arbetslag som faktiskt behöver ha rätt kompetens på plats. Men man måste göra det lite med urskillning och man måste också göra en analys över vem som behöver vara på plats för att produktionen ska fungera.
Socialdemokraterna har under processen med det här beslutet varit starkt kritiska, så också efter onsdagens beslut.
– Jag är väldigt bekymrad för vad det får för konsekvenser. Det är ändå stora nedskärningar som genomförs på sjukhuset, om det väl genomförs, säger Mattias Olsson (S), andre vice ordförande i sjukhusstyrelsen.
Han är besviken på att Socialdemokraternas förslag om att äska pengar hos regionstyrelsen inte togs i beaktande. Förslaget handlade om de pengar som regionerna fått från regeringen för att lindra de ekonomiska stålbad man nu går igenom. För Region Skånes del rörde det sig om ungefär 800 miljoner kronor.
– Det hade faktiskt kunnat vara en hjälp för att undvika det som man nu vill göra. Men de ville inte ens skriva till regionstyrelsen och be att få ta de här pengarna i anspråk, säger Mattias Olsson och spekulerar i att regionstyrelsen kanske har andra avsikter med pengarna.
Skånes universitetssjukhus befinner sig i ett mycket trängt ekonomiskt läge. 2023 års resultat blev ett underskott på nästan 1,9 miljarder kronor, vilket motsvarar ungefär 12 procent av sjukhusets finansiering. Och trots ett stort tillskott för 2024 ser sjukhuset ut att återigen gå mot ett underskott på 1,1 miljarder kronor.
Vid ett tidigare möte i februari beslutade sjukhusstyrelsen om en mer övergripande åtgärdsplan. Den omfattar åtgärder på 865 miljoner kronor för 2024. För att komma upp i de 1,1 miljarderna lades förslaget om de personalneddragningar som nu röstats igenom. Sedan tidigare har Sus även genomfört en neddragning av övergripande administration motsvarande tio procent.
Läs även:
Sus ska spara på personalen – hundratals tjänster kan påverkas
(uppdaterad 2024-03-27)