Allt fler diagnostiseras med ADHD och autism, bland annat på grund av ökad kunskap. För att ge dessa personer bättre förutsättningar och högre livskvalitet behöver hela samhället bli mer inkluderande, skriver Socialstyrelsen om sina nya riktlinjer för ADHD och autism. Av de sammanlagt tretton nya rekommendationerna framgår bland annat vikten av att genomföra de neuropsykiatriska utredningarna noggrant och vara öppen för flera möjliga diagnoser eller orsaker till problemen.

– Bristfälliga utredningar riskerar att leda till fel insatser och att resurser tas från de med störst behov, det är väldigt tydligt i riktlinjerna, säger Evelyn Andersson, som projektlett arbetet med riktlinjerna, i ett pressmeddelande.

Precis som förut betonar Socialstyrelsen individanpassad diagnostik och tidiga insatser till såväl barn som vuxna, ofta redan före en neuropsykiatrisk utredning, för att undvika att personerna hamnar i annan problematik som exempelvis depression eller självskadebeteende.

Socialstyrelsen uppmanar också till att sätta strålkastarljuset på personer med komplexa behov.

– Personer med till exempel autism och utmanande beteenden behöver prioriteras eftersom de annars riskerar att få mycket stora funktionshinder. En viktig insats för dessa grupper är positivt beteendestöd (PBS), som nu har högsta prioritet i riktlinjerna. Det handlar om att förstärka det som trots allt fungerar och därmed minska utmanande beteenden, säger Evelyn Andersson.

Läs också:
Brant kurva över ADHD-diagnoser – men många slutar tidigt med medicin