NU-sjukvården inom Västra Götalandsregionen ska, som så många andra, spara under 2024. Ett av besparingsförslagen som ligger är att dra in anestesijouren på Uddevalla sjukhus, skriver tidningen Bohusläningen.

I dag finns narkosläkare i jour på sjukhuset dygnet runt på vardagar. Enligt förslaget ska jouren från och med 1 april upphöra klockan 19. Efter det ska anestesiläkare i beredskap från hemmet kunna tillkallas, med maximalt 30 minuters inställningstid.

Louise Lüning, sjuksköterska och facklig representant för Vårdförbundet, är kritisk.

– Stabiliseringspatienten vi nyligen fick in häromveckan hade garanterat avlidit om den fått vänta på en narkosläkare, säger hon till tidningen.

Sofia Eldh, överläkare i urologi samt skyddsombud och förtroendevald för Läkarförbundet, skriver till Bohusläningen:
»Om den vård som nu bedrivs ska fortsätta måste kvaliteten och patientsäkerheten upprätthållas. Inte fortsätta att naggas i kanten från flera håll vilket är fallet om detta och flera andra sparförslag som är på gång genomförs.«

Maria Wiksten Ericsson, verksamhetschef för kirurgkliniken i NU-sjukvården, säger till tidningen att det uppstår få incidenter under operationerna som genomförs på Uddevalla sjukhus, men att hon förstår oron som uppstått.

– Det är viktigt att konsekvenserna av förslagen kartläggs noga. Därför är representanter för alla verksamheter som är beroende av narkosläkare kallade för att delta i en konsekvensanalys i slutet av mars.