Sjukvården i Region Kronoberg använder för mycket engångsprodukter som skulle kunna bytas ut mot flergångsprodukter. Det menar en grupp läkare som skrivit brev till de styrande politikerna i regionens fullmäktige.

– Vi använder väldigt mycket engångsprodukter inom vården och det är inte bra för klimatet. Vi måste ställa om nu för att kunna avvärja en klimatkris, och då har vi ett stort ansvar även inom sjukvården, säger Josefin Granberg, ST-läkare på medicinkliniken i Växjö och en av läkarna, till P4 Kronoberg.

En annan anledning att dra ner på engångsprodukterna, menar hon, är att göra sjukvården i regionen mer självförsörjande.

– Det vet vi är viktigt i tider som är präglade av krig i vår närhet och även under pandemier.

Exempel på sådant som skulle kunna bytas ut är punktionsnålar, textilier som används på operation, rondskålar och andra operationstekniska produkter.

– Det finns ingen evidens för att flergångsprodukter skulle göra behandlingskvaliteten och patientsäkerhet sämre. Vi har gett flera konkreta tips på hur regionen kan ta sitt ansvar i den här frågan, säger Josefin Granberg till P4 Kronoberg.

Läs mer: 
Sös minskar sopberget genom att byta plast mot metall: »Vinstaffär«
Smer: Hälso- och sjukvården bör ta täten i klimatomställningen
Läkartidningens samlingssida om klimatförändring och hälsa