Beata Oscarsson tog emot pris för årets visslare av Sjukhusläkarnas Shokoufeh Manouchehrpour och Elin Karlsson. Foto: Björn Qvarfordt

Beata Oscarsson, numera smärtläkare på Skaraborgs sjukhus, har länge protesterat mot nedskärningarna i vården. För att visa politikerna behovet av att behålla akuten i Lidköping samlade hon och en grupp kollegor under flera års tid in statistik över avidentifierade fall, där man bedömde att patienterna inte skulle ha överlevt en transport till sjukhuset i Skövde eller Trollhättan.

– Men vår rapport sopades under mattan i samband med beslutet om stängning av akuten i Lidköping. I stället blev jag föremål för en polisanmälan, säger Beata Oscarsson som blev gruppens frontfigur.

Som Läkartidningen tidigare har rapporterat anmäldes hon för dataintrång av en anonym person. Än så länge har Beata Oscarsson inte fått någon återkoppling från vare sig polis eller åklagare och enligt lokala medier beskrivs ärendet som lågprioriterat. Själv känner Beata Oscarsson ingen oro då hon menar att anmälan helt saknar grund. Och när arbetsgivaren markerat mot uppgiftsinsamlingen har Beata Oscarsson fått desto mer kärlek från andra håll.

– Jag har fått sms, blommor och brev från folk som stöttar mig.

Tidigare statsepidemiologen Anders Tegnell tilldelades Friska sjukvårdspriset. Foto: Björn Qvarfordt

Under Sjukhusläkarnas fullmäktigemöte mottog hon också föreningens pris till »Årets visslare« – inte utan ambivalens.

– Det är lite delat. Jag är naturligtvis stolt och glad över att få en så fin utmärkelse, men det är inte roligt att vara visslare. Det är något man kanske inte vill vara, men som man gör för att man måste, säger hon.

Det är inte en slump att det är just läkarkollegor som utsett henne till pristagare, tror Beata Oscarsson.

– Det beror nog på att det är hög igenkänningsfaktor i att upplevas som obekväm av ledningen. Det är sannolikt inte ovanligt att viktig information, fakta eller åsikter om en verksamhet tystas ner, nonchaleras eller mörkas, även när det gäller patientsäkerhet, säger hon.

I samband med fullmäktigemötet mottog även den tidigare statsepidemiologen Anders Tegnell »Friska sjukvårdspriset« för sina insatser under pandemin, då han i en turbulent tid «var en samlande kraft och ett föredöme i sitt ledarskap«, enligt motiveringen.

– Det är förstås väldigt hedrande. Professionen var ju särskilt utsatt under pandemin och då är det extra roligt att de uppskattar det arbete som vi på Folkhälsomyndigheten har gjort, säger han.

OM PRISERNA

Sjukhusläkarnas båda priser har delats ut sedan 2008.

JURYNS MOTIVERING TILL BEATA OSCARSSON

Årets visslare har på ett föredömligt sätt under flertalet år utifrån medmänsklighet och yrkesetisk kompass använt sin grundlagsstadgade yttrandefrihet för att värna om och skydda patienters liv och hälsa. Priset för årets visslare går till sjukhusläkaren Beata Oscarsson för att hon med ett enastående mod och civilkurage har arbetat systematiskt för att visa att akutmottagningen på sjukhuset i Lidköping räddade många liv som annars hade gått förlorade. Hon har oupphörligen haft patienternas bästa framför ögonen i sin läkargärning, inte tillåtit sig tystas och för detta råkat ut för repressalier av sin arbetsgivare.

JURYNS MOTIVERING TILL ANDERS TEGNELL

Anders Tegnell tilldelas Friska sjukvårdspriset för att han i rollen som infektionsläkare, statsepidemiolog och Folkhälsomyndighetens ansikte utåt orienterade sig lugnt och sakligt i en turbulent tid. När starka åsikter med varierande vetenskaplig grund ventilerades i medier och fikarum stod han stadigt. Utifrån rådande kunskapsläge formulerade han, tillsammans med nationell expertis, en tydlig strategi för Sverige som i många delar avvek från riktlinjerna i andra länder. Kritiken var bitvis hård, men Anders Tegnell svarade med osvikligt tålamod och följde konsekvent den fastslagna vägen. Under pandemin när världen skakade i sina grundvalar var den lågmälde ämbetsmannen en samlande kraft och ett föredöme i sitt ledarskap.