I stämningsansökan yrkar Läkarförbundet att Arbetsdomstolen ska utdöma skadestånd till läkaren på 50 000 kronor. Förbundet menar att regionen brustit mot de allmänna bestämmelserna i kollektivavtalet genom att inte underrätta Jönköpings läns läkarförening om den tilltänkta varningen till läkaren.

Bakgrunden är en varning som gällde felaktiga utbetalningar. Arbetsgivaren menar att läkaren i sin chefsroll missbrukat sitt mandat. »Du har med din behörighet godkänt felaktiga utbetalningar och därmed har felaktiga lönebelopp utgått från Region Jönköpings län«, står det i läkarens varning.

Men läkarföreningen underrättades inte om detta innan varningen delades ut, anser alltså Läkarförbundet. Dessutom menar förbundet att läkaren inte fått möjlighet att yttra sig, och det har hindrat förbundet att använda sig av möjligheten till tolkningsföreträde i medbestämmandelagen. Tolkningsföreträde innebär att fackets uppfattning kan gälla till dess tvisten slutgiltigt har lösts. Därtill anser också Läkarförbundet att regionen helt saknat rättslig grund för varningen till läkaren.