Jona Elings Knutsson. Foto: Privat

Vid lunchtid på onsdagen kommer flera likartade manifestationer att hållas utanför Karolinska universitetssjukhuset i både Solna och Huddinge, liksom utanför Södersjukhuset och Danderyds sjukhus. Idén väcktes efter att förlossningschefen Karin Pettersson fått sparken för att ha agerat grovt illojalt. I en utredning slogs det bland annat fast att Karin Pettersson haft ett flertal bisysslor som inte blivit godkända av arbetsgivaren och att hon tagit betalt privat för föreläsningar, trots att pengarna borde ha gått till arbetsgivaren. Men enligt många av medarbetarna ligger problemet snarare hos sjukhusets rättskansli.

– Vi upplever att Karolinska har infört ett väldigt övervakande och repressivt system i och med det man kallar för rättskansliet. Vi vill fokusera på att rädda kvinnors och barns liv i stället för att ägna våra arbetsdagar åt att hela tiden tänka på att inte snubbla på någon administrativ detalj, säger Jona Elings Knutsson, gynekolog på Karolinska universitetssjukhuset i Solna och en av initiativtagarna till manifestationerna.

Hur snårigt är egentligen regelverket?

– Det är oerhört snårigt och utspritt på en mängd olika länkar – med olika regler under varje länk. Faktum är att det är så snårigt att Karolinska lägger ut »månadens dilemma« på intranätet, med beskrivningar av hur man ska agera i en viss situation.

Men det är ändå ganska många felaktigheter kopplade till Karin Petterssons bisysslor, enligt utredningen.

– Jag håller inte med dig om det. Karolinska ska bedriva både sjukvård, forskning, utbildning och innovation och det betyder att man förväntas göra många olika saker. Det är inte alltid glasklart vilken av alla roller man har när man exempelvis föreläser. Jag tycker att Karin Petterssons vida engagemang är en enorm styrka och något som Karolinska tvärtom skulle plocka upp som en tjusig fjäder i hatten.

Vad hoppas ni att manifestationerna ska leda till?

– Ett ansvarstagande. Exempelvis att man tillsätter en extern och oberoende utredning som får se över vad Karolinskas sjukhusledning egentligen pysslar med. Och så ska Karin absolut få tillbaka jobbet. Hon är ju avskedad på extremt lösa boliner. Det kan hända att hon har brutit mot någon av de administrativa detaljerna och då måste hon ändra sig. Det är ju så det funkar om någon har gjort något fel, det hon har gjort är inte grund för avsked.

Hur tror du att uppslutningen blir?

– Jag tror att den kommer att bli god. Det här är en fråga som inte bara rör kvinnovården eller Karolinska. Det har blivit en större fråga som engagerar folk över hela landet och alla olika specialiteter, antagligen för att många känner igen sig i att vårdens styrning inte fungerar. Vi måste fokusera på sjukvården, men i stället har vi en enorm överbyggnad som inte håller på med vård utan snarare kartlägger personal.

Läs också:
V kräver extern granskning om tystnadskultur på Karolinska
Facket redo för juridisk kamp för att ge sparkad läkarchef jobbet tillbaka
Förlossningschef sparkad för grov illojalitet – protester bland personal