I februari presenterade Region Värmland första delen i de planerade personalnedskärningarna för att bättra på regionens krisande ekonomi. Då handlade det om 130 tjänster, främst handläggare och administrativ personal, dock inte vårdadministratörer. I går, på regionstyrelsens möte, beslutades om del två i nedskärningarna. I den ska runt 240 miljoner kronor sparas genom att ytterligare 370 tjänster försvinner inom övriga yrkesgrupper.

– Det handlar om allt ifrån servicepersonal, det kan vara vårdadministratörer, det kan vara undersköterskor, det skulle kunna vara sjuksköterskor och läkare. Jag tror att det kommer att vara mindre av de kategorierna, men jag kan inte svara i dag exakt vilka det är som kommer att beröras, säger regionstyrelsens ordförande Åsa Johansson (S) till P4 Värmland.

I den ursprungliga besparingsplanen omfattade neddragningarna i Region Värmland 750 tjänster. Efter regeringens besked om extra stöd till hälso- och sjukvården i regionerna har man dock sänkt siffran till 500. Regionstyrelsens ordförande Åsa Johansson säger dock till P4 Värmland att beräkningen kan komma att ändras.

– Om det är så att det tillskottet försvinner under nästa år, då kommer vi att behöva ta en fas tre i personalminskning och då kommer vi att behöva ta ytterligare 250-275 personer, säger hon till P4 Värmland.

Läs mer:
Värmland presenterar de första 130 av 750 tjänsterna som ska bort
Beslut fattat i Region Värmland: neddragning med 750 anställda