– Att man nu, när man får så mycket kritik för sjukhusneddragningarna, lägger tillbaka några miljarder, det imponerar inte. Jag är helt övertygad om att det kommer att vara fortsatta neddragningar inom sjukvården, säger Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesman Mikael Damberg till Sveriges Radio apropå regeringen och Sverigedemokraternas besked om att tillföra ytterligare sex miljarder kronor till regionerna i sin vårändringsbudget.

Även Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok är kritisk:

– Det är uppenbart att regeringen inte är förankrad i den verklighet som regionerna just nu lever i, säger han till Sveriges Radio.

Sveriges Kommuner och regioner (SKR) beräknar att landets regioner kommer att gå med ett sammanlagt underskott på 24 miljarder kronor under 2024. Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson, Ida Gabrielsson, säger till TT att regeringen borde ha skjutit till hela den summan.

– Det här är ett katastrofbesked, som innebär kraftigt sänkt bemanning och som akut hotar patientsäkerheten, säger Ida Gabrielsson.

– Regionerna har en begränsad verktygslåda. De kan höja skatten och avgifterna på kort sikt, men det är inte tillräckligt. Därför är det ovanligt och oansvarigt att staten inte tar ansvar under en tillfällig kostnadstopp, som vi har nu under inflationen.

Läs mer:

Besked: Regeringen skjuter till sex miljarder kronor extra till regionerna
S, V och MP kräver svar om det blir mer pengar till sjukvården
Ulf Kristersson nekar till löfte om att skona svenska sjukvården från varsel
Oppositionen i riksdagen hugger på Ulf Kristerssons sjukvårdslöfte
Regeringen »helt beredd att anslå ytterligare resurser« – men oklart hur